Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 21 november

Köpa och sätta upp julbelysning utomhus - tänk på det här

Visst är det väl en riktig stämningshöjare med en vacker julbelysning! Men vad ska du tänka på när du sätter upp din julbelysning utomhus? Här kommer fyra tips!

 Vackert med julbelysning i din trädgård! Men glöm inte bort att tänka på säkerheten.
Vackert med julbelysning i din trädgård! Men glöm inte bort att tänka på säkerheten. FOTO: iStock

Att använda sig av rätt julbelysning är A och O. Använd alltid ljusslingor som är gjorda för utomhusbruk när du ska julpynta utomhus. Kolla noggrant på förpackningen för att se var slingan bör användas. Står det att slingan är till för inomhusbruk? Använd den i så fall aldrig för att dekorera ute i trädgården.

Har din julbelysning IP-klass?

Det är viktigt att din ljusslinga har en IP-beteckning. Om inte, finns det en risk att det är en inomhusslinga. IP-klassen visar hur bra din produkt tål damm och vatten. Därför är det viktigt med en IP-beteckning och om du har tänkt att ljusslingan ska ligga på en yta på marken ska IP:n vara lägst IP44 eller högre.

Kolla efter ett CE-märke

Märket ger dig garanti på att din el-produkt är säker. Med en CE-märkning kan du vara säker på att el-produkten inte kommer att slå ut eller störa andra elektriska produkter, men också att den inte kommer att börja brinna eller ge dig en elchock.

Läs också: Sy vackert julpynt av bokblad

Skydda och kontrollera sladdar

Julpynt blir stående i kartonger uppe på vinden och i källaren i ett helt år. Det finns därför en risk att din julbelysning passerat sitt bäst-före-datum. Kolla att sladdar är hela så att platshöljet på sladden inte har råkat spricka. Om höljet spruckit är det är det dags att införskaffa ny julbelysning! Se också till att du skyddar sladdarna från klämskador så att du drar sladdarna på ett säkert sätt.

Anslut julbelysningen säkert

Anslut din julbelysning endast till jordade uttag och stickproppar. Du får inte dra en sladd inifrån och ut till en ojordad belysning. Om du inte har en jordfelsbrytare i ditt hem ska du kontakta ett elföretag för att få hjälp att installera en. Undvik också att skarva sladdar. Vid varje skarv ökar risken för att fel kan uppstå och tänk också på att inte dra sladdar där bilar ska köra och där barn leker.

Tänk på att släcka ljuset när du sover för att minimera din elförbrukning och för att inte störa djuren.

Källa: Elsäkerhetsverket

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen