Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 30 november 2017

Körschema för julmaten – så slipper du stressen

En hel del bakning och matlagning kan du fixa i förväg. Följ Lands körschema från första advent till julafton så slipper du onödig stress när dopparedagen närmar sig.

 Baka och laga mat blir så mycket roligare om du är ute i god tid. Glöm inte bort att engagera barnen i förberedelserna
Baka och laga mat blir så mycket roligare om du är ute i god tid. Glöm inte bort att engagera barnen i förberedelserna FOTO: Halfpoint

Oavsett hur mycket eller hur lite du tänker göra själv inför advent och jul så kan det vara bekvämt att stämma av göromålen mot ett enkelt tidsschema. För hur det än är så blir det lätt att man börjar lite för sent för att dopparedagen ska bli så där lugn och mysig som man drömmer om.

Ett grundtips är att ta det lite pö om pö och göra så mycket som möjligt i förväg. Här är ett förslag på körschema som i all enkelhet kan styra upp julens göromål i köket.

Så förbereder du utan stress

Dagarna innan 1:a advent

• Baka pepparkakor, saffransbröd och annat du vill ha till första advent. Passa på att göra dubbla satser så att du kan frysa in och ta fram efter hand under december och fram till jul.

Tips! Tänk på att pepparkaksdegen ska stå ett dygn i kylen innan den ska bakas ut. Om du bara vill baka lite inför just första advent så kan du lägga resten av degen i kylen till nästa baktillfälle. Färdigköpt deg går dock att börja baka ut direkt. Läs också: Så lyckas du med pepparkakorna! 8 enkla knep

• Glögg vill du säkert göra till första advent. Fyll på förrådet efter hand under december. Se till att du har så det räcker på själva julafton så att du bara behöver värma.

Läs också: Blåbärsglögg – så gör du glögg av skogens hälsobär

Första hälften av december

• Krydda eget brännvin till julbordet eller att ge bort i julklapp. Gör du det redan nu så hinner det stå till sig ordentligt till julafton.

• Baka matbröd, saffransbullar och julkakor, mjuka och hårda, och frys in. Det du gjorde till första advent kanske börjar ta slut.

Läs också: Julens snabbaste, godaste vörtbröd! Baka nu och frys in

• Köttbullar går alldeles utmärkt att göra i förväg och frysa in. Ta fram dem ur frysen dagen innan julafton. Då är de upptinade tills du ska steka på dem till jullunchen.

Läs också: Julbordets godaste köttbullar! Gör dem redan nu och frys in

• Förvälld eller lagad rödkål går bra att frysa in.

Läs också: Rödkålssallad med fikon – jättegod och härligt fräsch!

• Koka knäck och kola och gör ischoklad och annat julgodis.

Läs också: Knockout-kolan! Så gör du godaste kolan någonsin – med vanilj och havssalt

• Tänker du dig hemlagad senap så kan du göra den nu.

• Ska du göra egen sill är det läge att börja ett par veckor i förväg. Då hinner den stå till sig ordentligt.

• Fruktkaka, som många vill ha till jul, blir bara godare och saftigare om du gör den redan nu.

Sista veckan före julafton

• Vill du ha grönkål i en hel rätt kan du göra i förväg och frysa in.

Läs också: Rekordgod potatisgratäng med grönkål och getost

• Grava laxen. Den håller en till två veckor. Tänk bara på att du måste frysa laxen innan du gravar den. Passa även på att göra hovmästarsåsen samtidigt om du inte vill köra med köpesås.

• Gör rödbetssallad och sillsallad, smakar lika bra efter ett par dagar i kylen.

• Janssons frestelse går utmärkt att göra några dagar i förväg. Värm den i ugnen med lite extra smör på julafton.

Läs också: Krämig Janssons frestelse – så lätt gör du den älskade klassikern

• Griljera skinkan kan du också göra en eller ett par dagar i förväg. Inte så dumt med en skinkmacka redan på julaftons frukost. Eller till och med kvällen innan.

Läs också: Kung på julbordet! Ingefärsgriljerad julskinka – saftig och underbart god!

Dan före dan

• Ta fram den frysta maten.

• Gör revbensspjällen

• Koka risgrynsgröten eller gör ris à la malta.

På julafton

• Koka potatis

• Kok ägg och gör ägghalvor

• Koka brysselkål

• Gör en fräsch grönkålssallad

• Stek prinskorvarna

• Värm köttbullarna, Jansson och allt annat som behöver lite uppvärmning

Läs också: Här är julbordet alla

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen