Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 12 mars 2019

Kravet på bygglov för altaner slopas

Lagom till semestern slopar regeringen (nästan helt) kravet på bygglov för altaner!

 Nu blir det lättare att bygga altan när regeringen till stora delar skrotar kravet om bygglov.
Nu blir det lättare att bygga altan när regeringen till stora delar skrotar kravet om bygglov. FOTO: Istock

Bostadsminister Per Bolund, MP, var märkbart nöjd över att kunna presentera en så solig nyhet.

– Byggreglerna ska inte sätta käppar i hjulet för den villaägare som vill njuta av en kopp kaffe i solen på en egen altan. Lagom till semestern gör vi det nu möjligt för den som vill bygga en altan till sitt eget hus att slippa behöva be kommunen om bygglov, säger han.

Träder i kraft den 1 juli

Därför har nu regeringen beslutat att skicka ett förslag om ett undantag i plan- och bygglagen vad gäller kravet på bygglov för altaner.

Tanken är att undantaget ska träda i kraft i sommar, den 1 juli 2019.

Läs också: Så bygger du en trall som håller

Det här är de nya reglerna för altanbyggen

1. Undantaget gäller om altanen uppförs vid ett en- eller tvåbostadshus eller tillhörande komplementbostadshus (exempelvis ett så kallat Attefallshus), om altanen byggs inom 3,6 meter från bostadshuset, inte är högre än 1,8 meter och inte placeras närmare gränsen än 4,5 meter, om inte berörd granne medger det.

2. En sådan altan – och en lägre altan som inte kräver bygglov men som vidtas inom samma avstånd från bostadshuset – behöver inte följa den detaljplan eller de områdesbestämmelser som gäller för området.

3. Undantaget gäller inte om altanen uppförs i anslutning till en byggnad eller inom bebyggelseområden som är särskilt värdefulla från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt. I sådana fall gäller fortfarande kravet på bygglov och kravet på att altanen måste följa gällande detaljplan och områdesbestämmelser.

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen