Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 13 september 2017

Kulturhistoria till salu i Sundsvall

I Petersvik utanför Sundsvall kan den som älskar anrika trävillor göra sig ett kap. Åtta sekelskiftesvillor är till salu för totalt åtta kronor och till mångas sorg kommer de som inte säljs att rivas.

 Villa Solbacken.
Bild 1/5 Villa Solbacken. FOTO: Mäklarhuset
 Villa Solbacken. villa
Bild 2/5 Villa Solbacken. villa FOTO: Mäklarhuset
 Villa Viken.
Bild 3/5 Villa Viken. FOTO: Mäklarhuset
 Vill Hållnäs.
Bild 4/5 Vill Hållnäs. FOTO: Mäklarhuset
 Villa Grankulla.
Bild 5/5 Villa Grankulla. FOTO: Mäklarhuset

SVT Nyheter Västernorrland rapporterar om att det i Petersvik utanför Sundsvall planeras ett bygge av en logistikpark med kombiterminal och containerhamn.

Det är bolaget Sundsvalls Logistikpark AB som fått godkänt att inleda bygget och som kommer att driva logistikparken.

På platsen i dag finns dock åtta anrika villor från slutet på 1800-talet och början av 1900-talet. Villor som nu måste flyttas.

Läs också: Så gör du för att flytta ett timmerhus – steg för steg

Historiska hus för sin tid

Villorna uppfördes runt 1870-talet och var typiska för denna tid i Sverige då det blev populärt att uppföra sommarhusen i trä, ofta med öppna verandor i två våningar och vackra utsmyckningar i trä.

Viljan att bevara dessa hus har varit stor för många Sundsvallsinvånare och kommunens beslut att göra sig av med villorna har orsakat stora protester.

Säljer för 1 krona styck

Nu gör kommunen ett försök att flytta villorna i stället för att riva dem – de säljer dem för en krona styck till den som är intresserad.

Annonsen för de åtta villorna finns nu ute och visning av villorna kan komma att ske redan i helgen om några intresserade köpare hör av sig.

Men även om en krona för en 1800-talsvilla kan låta som ett kap bör köparen ha med sig i beräkningen att man också blir ansvarig för att frakta bort sitt nya hus på egen hand. Senast den 31 oktober 2018.

De villor som inte får någon intresserad köpare kommer antagligen att rivas senast hösten 2018 för att ge utrymme till den nya logistikparken.

Läs också: Så vackert med eget torn och havsutsikt – men vem ska rädda träpatronvillan?

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen