Lantmäteriet rensar: Kolla servituten till ditt hus!
Har du papper på att du och grannen delar på brunnen, bryggan eller vägen? Kolla på servitutet. Är det tecknat före den 1 juli 1968 kan du behöva registrera det igen.
Lantmäteriet städar bland sina papper. För att undvika onödiga kostnader och krångel rensas gamla servitut bort ur registren. Tanken är att lantmäteriförrättningar ska kunna bli billigare och att fastighetsägare ska få bättre kontroll om ogiltiga servitut lyfts ut.
Bara i avtal
Rensningen ska vara klar 2018. De servitut som påverkas är avtalsservitut som skrivits in hos Lantmäteriet före 1968, inte officialservitut.
Avtalsservituten skrivs när fastighetsägare kommer överens om saken, skriver avtal och skickar till Lantmäteriet för registrering. De gäller själva fastigheten, oavsett vem som äger den, och gäller så länge parterna inte förhandlar om dem.
Kan hjälpa till
Officialservitut kommer till i en Lantmäteriförrättning. De handlar ofta om elledningar och annat som hör till allmännyttan.
Börja med att kontrollera fastighetens servitut och om de är så gamla att de omfattas av rensningen. Lantmäteriet kan hjälpa till om du inte kan hitta handlingarna.
Krångel i framtiden
För att meddela att du vill ha kvar avtalet skickar du in uppgift om vilken fastighet det handlar om (fastighetsbeteckning) och vilket avtal det gäller (aktnummer/dagboksnummer).
På Lantmäteriets hemsida finns även ett elektroniskt formulär där du kan förnya inskrivningen.
Glömmer du förnya inskrivningen betyder det inte att avtalsservitutet slutar gälla. Det kan bara bli krångligare om fastigheten säljs eller om det till exempel ska dras en ny väg i området.