Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 11 september

Maria köpte tillbaka okända släktgården

Hon körde en väg hon aldrig kört förut, genom en by hon inte visste fanns. En gammal lanthandel som inte såg mycket ut för världen fångade Maria Anderberg. Aldrig kunde hon ana vart ödet fört henne.

 Maria Anderberg fann kärleken i ett hus och hon kunde aldrig ana vart ödet fört henne.
Maria Anderberg fann kärleken i ett hus och hon kunde aldrig ana vart ödet fört henne. FOTO: Peter Carlsson och privat

Året var 1989 och Maria bodde i Malmö där hon också är född och uppvuxen. Hon var gravid, arbetade som journalist och musiker och livet bestod av många och långa, heta rock´n´roll-nätter. Men också lite av lantlivets lugn i ett torp hon hyrde utanför Långaröd.

En dag i april, på väg hem därifrån, valde hon en ny väg tillbaka och passerade byn som snart skulle bli hennes hem.

– Det var tradigt att alltid ta samma väg, så jag körde via Norra Björstorp som jag innan inte visste existerade.

Lappen förändrade allt

Hon kom förbi den gamla lanthandeln som låg med gaveln och de stora skyltfönstren ut mot landsvägen.

– Av någon outgrundlig anledning noterade jag en liten lapp i ett av fönstren: ”Till salu”. Jag stannade till för att se efter vad som var till försäljning och det visade sig vara huset. Jag tyckte det var ett coolt hus. Andra skulle nog inte säga samma sak om den här gamla gråa eternitbyggnaden, men jag drogs till det.

Spontanköpte huset

Maria ringde det handskrivna telefonnumret och en vecka senare var spontanköpet gjort. I maj gick flyttlasset och över en natt byttes storstadspuls mot skvalet från grannens radio i kostallet. Och detta utan någon som helst anknytning till platsen – vad hon visste.

Sattes på prov

 Full ruljangs under lanthandelns glansdagar. Huset blev senare Marias hem.
Full ruljangs under lanthandelns glansdagar. Huset blev senare Marias hem. FOTO: Peter Carlsson och privat

Som nyinflyttad, ensamstående kulturarbetare sågs Maria som lite märklig och sattes på prov av bygdens bönder efter att hon berättat att hon gått på jordbruksskola.

– De gamle i byn testade mig och bad mig vara med och kastrera grisar. Det var upp till bevis och jag fick visa att jag var en värdig invånare i byn. Här tar det tar minst tre generationer innan man slutar räknas som utböling.

Men slaktprovet, det bestod hon i alla fall.

Märkligt sammanträffande

När Maria bott i Norra Björstorp några år kom hennes farbror på besök för att berätta lite om sin släktforskning.

– Han tyckte det var märkligt att jag flyttat hit, då han upptäckt att en anfader på min pappas sida kommer från Böke, en gård drygt en mil härifrån.

Skåpet skulle brännas

Maria lyssnade med ett halvt öra och tittade lite förstrött på vad han kommit fram till.

– Med roliga med Böke var att jag som sextonåring var med och rensade ut ett boningshus där och hittade ett skåp som nog var ett par hundra år gammalt. Jag ville ha det, men ägarna sa att det skulle brännas.

 Gården på tre hektar rymmer bland annat två bostadshus och stall.
Gården på tre hektar rymmer bland annat två bostadshus och stall. FOTO: Peter Carlsson och privat

– Dagen efter hade de ändrat sig och gav mig skåpet ändå. Jag har det fortfarande kvar, det är ju rätt häftigt att det kommer från min egen släkt sedan flera generationer tillbaka.

Fann sina rötter

Så småningom arbetade Maria lite smått vidare med sin farbrors släktforskning där skåpet kom att betyda så mycket mer i hennes historia.

– Jag har kommit väldigt långt i min forskning, bland annat har jag upptäckt att båda mina föräldrars släkter gemensamt ägde Böke gård i Olserödsbacken i början av 1600-talet. Under mitten av århundradet flyttade en av tre grenar till Norra Björstorp, till min gård.

– Jag bor alltså bokstavligt talat på exakt den plats där mina släktingar, på farmors sida, levde och verkade för 400 år sedan. Och tre av fyra linjer kommer inom en mils radie från den här platsen.

 Skåpet som även det på märkliga vägar funnit sin rätta ägare och plats.
Skåpet som även det på märkliga vägar funnit sin rätta ägare och plats. FOTO: Peter Carlsson och privat

Pengar och vykort från förr

Norra Björstorp fanns i släktens ägo fram till slutet av 1800-talet då gården flyttades. Två nya hus byggdes på platsen och gräsmatta anlades över den tidigare kullerstensbelagda gården. När Maria tog fram en bit av den gamla gårdsplanen hittade hon en riksdaler.

– Någon av mina släktingar har hållit i pengen. Det är inte riktigt klokt egentligen, så många hisnande ögonblick när jag hittat nya saker i min släkthistoria och sammanträffanden som inte bara kan vara slumpen. Jag har i princip ovetandes köpt tillbaka en gammal släktgård.

– Och i skåpet jag fick som tonåring låg en bunt kolorerade vykort, som ju också är från min egen släkt – precis som skåpet. Det är häftigt!

Har hittat hem

Från första stund har platsen känts som hemma. Maria har levt här ensam, förutom de allra första åren, och drivit gården själv. Som den kulturarbetare hon är har hon också haft utställningar, trädgårdskonserter, teaterföreställningar, café och tingeltangelbutik.

Många slitiga år har förflutit men aldrig någonsin har hon ångrat sitt livsval.

– Huset är omodernt och i renoveringsbehov, vatten letar sig fram och förstör en av vägarna och risken finns för slukhål. När min dotter föddes var det storm, ingen ström på BB och taket på sovrummet hade blåst av. Jag har många gånger sagt att jag ska flytta, men kan inte. Jag älskar den här platsen, den är min musa och min trygga borg.

Ett och annat mord

Den märkliga släktsagan ska sättas på pränt och Maria är i full färd med skrivandet. Material finns i massor i form av fantasieggande berättelser direkt från verkligheten. Historia, dramatik, romantik och ett och annat mord ryms också. I släkten finns bland andra Hanna Johansdotter, offret i det berömda Yngsjömordet. Svärmodern, Anna Månsdotter, dömdes för mordet och var den sista kvinnan i Sverige som avrättades.

– Hanna Johansdotter föddes på Norra Björstorp 1, som låg just här. En person i varje generation i min släkt har dött under dramatiska omständigheter, det är så mycket som upprepar sig. Jag är här för att skriva färdigt historien, boken är mitt livsverk.

Läs också: Quiz: Hur händig husägare är du?

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen