Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 17 augusti 2016

Martina drabbades av alla husägares skräck – nu är hon hemlös!

Inför husköpet anlitade Martina Gustafsson en besiktningsman. Trots det visade sig huset vara totalförstört under ytan.

30-åriga Martina var så glad när hon hade hittat ett hus  i Dynäsfors, nära Docksta i Ångermanland. Hon är en stor djurvän som tar hand om övergivna och vanvårdade djur – allt från höns, ankor, katter, kaniner, getter, får, hundar till oxar och grisar.

Martina på trappen till sitt förstörda hus, med sina hundar.
Martina på trappen till sitt förstörda hus, med sina hundar Kani och Aslan.

– Man nu har tvingats ackordera ut dem hos vänner och bekanta. Jag har tre olika jobb för att ha råd med kostnaderna för huset och djuren, berättar hon.

Besiktningsmannen hittade inga allvarliga fel

Martina själv bor hos en vän, för både hon och djuren är hemlösa. För huset hon köpte för tre år, var visserligen lite slitet och behövde renoveras, men besiktningsmannen hittade inga allvarliga problem.

Den hemska sanningen uppdagades – hussvamp

Så i våras skulle hon bli kontaktperson åt en rörelsehindrad flicka och behövde handikappanpassa badrummet och ett sovrum på nedervåningen. När snickarna lyfte på golvbrädorna uppdagades den hemska sanningen.

Förruttnelse under badrumsgolvet, när snickaren skulle börja renovera.
Förruttnelse under badrumsgolvet, när snickaren skulle börja renovera.

Där under var virket hårt angripet av husägarnas mardröm, äkta hussvamp. Den äter sig in i virket och försvagar det – och kan växa upp till 6 millimeter per dygn.

Renoveringen skulle kosta 1,5 miljoner

– Jag blev kallsvettig när snickaren visade mig vad de funnit. När jag kallade in en saneringsfirma visade det sig att hela undervåningen var förstörd. Att renovera skulle kosta 1,5 miljoner, tre gånger husets värde, berättar hon.

Måste fortsätta betala av lånet

Pengar som Martina inte har. Nu tvungnas hon fortsätta betala sitt huslån på 430 000 kronor, för ett hus som egentligen måste  rivas. Men hon får inte ens riva huset eftersom banken vill ha det kvar som säkerhet.

– Och min försäkring täcker inte skador av hussvamp, men jag måste fortsätta att betala premien på den eftersom huset står kvar, berättar hon med förtvivlan i rösten.

Önskar att hon hade veta bättre

Hon önskar att hon hade vetat det hon vet i dag när hon köpte huset. Då hade hon inte nöjt sig med en vanlig besiktningsman utan anlitat en från en saneringsfirma, som även kollar fukt och risk skadedjur som hussvamp.

– Jag hade dessutom tecknat en försäkring som även täcker den här typen av skador, säger hon.

Under alla golv på nedervåningen var virket ruttet och förstört.
Under alla golv på nedervåningen var virket ruttet och förstört.

Martina känner sig lurad och sviken av såväl besiktningsmannen, som mäklaren och säljaren. Men rent juridiskt kan hon inget göra eller kräva. Hon råder andra husköpare att lära av hennes dyrköpta misstag.

Åldersbestämmer skadorna

Nu gör hon ett sista försök att bevisa sin oskuld i fallet. Hon har låtit en saneringsfirma ta prover på det angripna virket för att försöka åldersbestämma skadorna. Är de 2-3 år gamla eller äldre finns en chans att det är säljarens ansvar.

Insamling pågår på Facebook

Nu pågår en insamling till henne på Facebook, som startats av hennes väninna Veronica Tällberg. Och det har redan kommit in över 10 000 kronor på Martinas konto.

– Jag blir rörd över människors omtanke och vilja att hjälpa, säger hon.

Det här gäller för ansvaret vid husköp:

Det finns visserligen en paragraf i Jordabalken som säljaren ett ansvar för så kallade dolda fel i tio år efter att du sålt ditt hus.
Men samtidigt finns många undantag och det kan bli svårt för köparen att få rätt juridiskt.

Så här skriver Konsumentverket: När du ska köpa hus ska du vara noggrann med att undersöka bostaden. Undersökningsplikten framgår av lagen jordabalken och lägger stort ansvar på dig som köpare.

De fel du upptäcker i bostaden efter köp måste du kunna bevisa inte var upptäckbara i samband med köpet, dolda fel. Det är klokt att anlita en besiktningsman.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen