Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 5 december 2017

Matfett proppar igen avloppen

Proppar av matfett ställer till allt större problem med avloppsavrinningen för boende och bostadsbolag.

FOTO: Istock

Den ökända monsterklumpen i London nyligen kan kanske kallas fetpropparnas värsting. Den typen av proppar på hundratals ton i underdimensionerade avlopp är dock sällsynta.

Ett större och snabbare växande problem utgör de mindre men betydligt fler fettproppar som samlas i avloppsledningarna i svenska hushåll. Det slår inte bara mot dem som ska rensa upp när det blir stopp, allt fler boende får också översvämningar i sina hem, skriver Sveriges Radio.

Läs också: Hushållspapper värsta boven för toan

Risk för översvämningar

Förutom risken för översvämningar innebär det ibland miljonkostnader och råttinvasioner för ägarna. De krav som ställs på de boende och kampanjer för att ge information räcker inte.

Västvatten är ett av många företag som drabbats av problemen. En förklaring är enligt Christer Backelin, driftchef för rörnät på Västvatten, att fett används i maten.

– När fettet stelnar blir det hårt. När det byggs på blir ledningens diameter mindre och mindre inuti och då blir det stopp och svårt att få bort det, säger Christer Backelin till Sveriges Radio P4 Väst.

Läs också: Avloppsexperten: Så håller du rören proppfria

Ändrade matlagningsvanor

Ett skäl till de ökande fettmängderna är ändrade matlagningsvanor. Mer fett används till maten, men mer fett hälls också ut. Förr i tiden återanvändes ofta det fett man hade i nya maträtter eller till bak.

Ju fler hushåll desto större blir problemen. Västvattens rör används av 19 000 abonnenter i Munkedal, Färgelanda, Sotenäs och Uddevalla. Kostnaden för underhåll uppgick 2013 till 2 miljoner kronor per år. Och problemen ökar trots fler informationsinsatser:

– Vi måste få bättre samarbete med fastighetsbolagen och restaurangerna i stan. Kommunen är också en del av detta, så vi hinner kontrollera hur fettavskiljarna fungerar. Det gör vi inte just nu och det kanske utnyttjas, säger han, till Sveriges Radio P4 Väst.

Läs också: Vad är det som stinker? Så känner du igen husets sjuka dofter

Fler råttor i rören

Ytterligare ett problem är att fler råttor söker sig till rören för att leta mat.

– Det här fettet är ju en matkälla och råttorna lever på att leta mat. Ju mer de hittar desto fler blir de, säger Christer Backelin, till Sveriges Radio P4 Väst.

Läs också: Rörmokaren varnar! Sex saker du aldrig ska slänga i vasken

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen