Fira advent i familjens 1800-tals torp: ”Det ska märkas att det är jul!”
Granris, glögg, röda äpplen och pepparkaksdoft. Hemma hos familjen Thalén i torpet i Klingsta, har julefriden redan infunnit sig.
Det är kyligt och fuktigt i luften. Dimman har lagt sig som ett rofyllt täcke över Klingstatjärn, skogen och åkrarna.
Här i Klingsta, utanför Sundsvall ligger familjen Thaléns röda timmerhus på en liten höjd.
Läs också: Snickra vackraste ljusstaken till advent
Levande ljus och facklor
Deras kärlek till julen syns när vi närmar oss torpet. Det lyser från levande ljus i glaslyktor och tända facklor och på förstubron står korgar med granris och röda äpplen.
Inomhus doftar det glögg och pepparkakor och julmusik spelas. På köksbordet ligger julpapper och paket som ska slås in.
Droppar vax från lackstången
Vid köksbordet droppar 6-åriga dottern Greta koncentrerat det röda vaxet från lackstången ned på ett av paketen.
– Bra, det där blev fint, säger mamma Elisabeth.
Resten av familjen, pappa Kim, lilla Märta, 8 månader, och även hunden Uffe, sitter intill och njuter av värmen från braskaminen.
Pyntar före första advent
Här i det timrade torpet är det julstämning redan nu, flera veckor före jul. Mamma Elisabeth börjar pynta i god tid före första advent.
Det mesta av pyntet hämtar hon från naturen eller sådant som finns hemma.
– Det behöver inte kosta mycket för att det ska vara mysigt och stämningsfullt. Det gäller att vara kreativ. Viktiga inslag är granris, eld och röda äpplen, säger hon.
Grangirlang och ljusbrickor
I kökstaket hänger en grangirlang som Elisabeth har gjort av brun, tjock tråd och lindat granris runt.
Ljusbrickan på köksbordet är dekorerad med granris, röda äpplen och mossa. Här och där står grupper av ljusstakar med levande ljus.
– Det blir mer effektfullt om man samlar flera på en och samma plats, än om man sprider ut ljusstakarna, säger Elisabeth.
Julpyntat utomhus
Julpyntandet fortsätter även utomhus. På grusgången och uteplatsen står eldningskorgar uppställda, flera krukor med granris och ljusslingor har lindats runt räcken.
Farstun är också är inklädd i granris och ljusslingor.
– Det ska märkas att det är jul, nu väntar vi på snön, säger Elisabeth.
Föll direkt för 1800-talstorpet
Familjen har bott i torpet, byggt i slutet av 1800-talet, sedan 2012. De letade länge efter ett hus som passade och kände direkt på husvisningen att Torpet var det rätta.
Detta trots att det var uppenbart att det skulle krävas mycket jobb med renovering, något som troligen skrämde bort de andra spekulanterna.
– Men inte oss, vi köpte det för att vi blev förälskade i huset, naturen och miljön, berättar Kim.
100 kvadratmeter stort
Torpet är på 100 kvadrat och har en över- och nedervåning. Totalt är det tre sovrum, ett vardagsrum, kök, ett badrum och en tvättstuga som byggdes till när de flyttade in.
På nedervåningen är det helt ombyggt och renoverat. Där det tidigare fanns en köksdel har de i dag en kamin och ett matbord och i stället för att sätta upp en ny vägg, lät de timmerväggen vara kvar.
Köket blev dubbelt så stort
Det nya köket flyttade de till den andra delen och har gjorts dubbelt så stort.
Familjen tycker mycket om att vara utomhus och har byggt en rejäl uteplats med öppen eldstad, där de kan samla familj, släkt och vänner. Ofta både lagar de och äter mat utomhus.
– Vännerna får en inbjudan där det står att de ska klä sig varmt, säger Kim och skrattar.
Älskar att laga mat
Elisabeth är utbildad kock och drev tidigare en restaurang som hon fick ge upp är hon blev gravid med Greta, i dag sex år.
– Det var för mycket jobb, men mitt intresse för mat finns kvar och jag tar på mig uppdrag ibland och lagar mat till bröllop, fester och andra tillställningar, säger hon.
Läs också: Bind floristens enkla och hållbara girlang!
Är uppe natten innan
Julmaten är viktig för henne och ska tillagas med kärlek. Varje år är Elisabeth uppe natten innan julafton och förbereder allt. Hon bakar, lagar mat, slår in julklappar och dukar.
– Men jag blir inte stressad, tar igen sömnen sen. Jag älskar att göra det fint . Och julen är speciell, så mycket känslor och värme, säger hon.
Julaftonsmorgonen firar familjen traditionellt. Äter en tallrik risgrynsgröt med skinkmacka till och en egen grötskål ute i vedboden till tomten.
Kryddig glöggdoft
Den 6-åriga dottern Greta älskar familjens traditioner och i år får lillasyster Märta, 8 månader, vara med för första gången.
Nu doftar det kryddigt från en kastrull med varm äppelglögg. Elisabeth har dukat upp till en lyxig och läcker adventsfika utomhus.
Goda tilltugg till glöggen
Hemlagad äppelglögg (receptet hittar du här), fat med hembakta pepparkakor med en klick getoströra med lingon och krasse.
Dessutom lantchips med crème fraîche och Kalix löjrom, som toppas med rivet citronskal, krasse, flingsalt och peppar.
Har magisk utsikt
Till sommaren planerar paret att bygga ut huset och göra en inglasad punschveranda ut mot altanen på baksidan.
– Utsikten är magisk, vi vill kunna njuta av den året om och titta ut över det öppna vattnet i Klingstatjärn, säger Kim.
Elisabeth och Kim Thalén
Ålder: 34 och 37 år.
Gör: Elisabeth är utbildad industridesigner och kock, arbetar på ett försäkringsbolag. Kim är säljare inom motorbranschen.
Familj: Varandra, döttrarna Greta, 6 år, och Märta, 8 månader, och Jack Russelhunden Uffe.
Gemensamma intressen: Vara ute i naturen, åka skoter och skidor i fjällen, pyssla och inreda hemma, fixa med huset och trädgården.
Drömmer om: En snörik vinter.
Läs också: Spana in ännu fler härliga julhem här!
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.