Niklas Kämpargård: Så klarar du en samhällsstörning
Det behöver inte hända så mycket innan det blir stora effekter på samhället. Därför är det bra om du har förberett några enkla saker så du inte är så sårbar när samhället ställs inför en störning. Kolla in expertens tips på det som du lätt kan förbereda själv.
Niklas Kämpargård är författare, reseguide, sjuksköterska, väldigt kunnig inom krishantering – och bloggare på Land. Hans bok Krishandboken har lärt många hur man kan förbereda sig inför en störning i samhället och han menar att det inte är så mycket som krävs.
– Det behöver inte hända så mycket innan det blir effekter för oss vanliga människor. Om betalsystemen inte funkar så kan du inte köpa mat och det räcker med att tänka efter hur ofta man går till affären för att inse att det blir problem ganska fort, säger han.
Niklas Kämpargård menar att det är enkelt att testa hur förberedd man är genom att sluta köpa mat. Vad händer om man inte får handla på en vecka, hur länge klarar man sig då?
Samhällsstörning – så löser du vardagen
En kris handlar inte om att Sverige ska bli invaderat eller drabbas av totalt haveri utan det är mer vardagliga påfrestningar som kan uppstå i ett modernt samhälle och hur vi hanterar det.
Krisexperten Kämpargård menar att det mer handlar om hur man kan få fram vatten och hur man värmer sin mat, att man har tänkt igenom det före en kris uppstår och skaffat vattendunkar och ett alternativt uppvärmningssätt.
– Tänk på vattnet till exempel, många har nog mer sprit hemma än vatten och det är ju inte rimligt, säger han.
Hur är det då, är vi förberedda på en samhällstörning?
– Det är ju väldigt olika, vissa har tänkt igenom vad de behöver och skaffat lite hjälpmedel medan andra faktiskt inte har tänkt igenom det alls. Framförallt handlar det om en eventuell vattenbrist, där är det nog många som tänker att det inte kommer att hända.
Vad ger du för råd till sådana som funderar över sin krisberedskap?
– De allra flesta går igenom tre steg. Först skaffar man grejer som man kan använda i en kris. Sedan gäller det att förbereda sig ytterligare, att fylla på de köpta vattendunkarna, att köpa extra pastapåsar och till slut att lära sig använda det man köpt – vevradio, stormkök och liknande. Då har man hjälpt sig själv att klara en eventuell kris mycket bättre, menar Kämpargård.
Vilka klarar sig bäst vid en kris?
– I allmänhet säger man att de som bor på landet klarar sig bättre men även på landsbygden måste man tänka igenom sina förutsättningar. Javisst, man har bättre lagringsutrymmen men man är ju väldigt beroende av elen för att få vatten och det är inte alla som har möjlighet till alternativa elförsörjningskällor.
Vad ska man skaffa sig som en grund?
– Det viktigaste är vattendunkar för att ha vatten i, vatten som används till både matlagning och hygien och toalettbesök. Sedan tycker jag man bör ha en alternativ värmekälla – en kamin eller vedspis till exempel. Jag tycker också man ska ha en batteridriven radio och ett friluftskök – med de sakerna har man lagt en bra grund.
Niklas Kämpargård har tillsammans med Land skapat en digital kurs i prepping och krishantering – läs mer om den digitala kursen här.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.