Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 8 januari 2019

Norsk forskning klar – antika spisar bättre än väntat

Norska energiforskare har testat fyra antika vedspisar och resultaten överraskar. Verkningsgraden var i linje med nya spisar och utsläppen mycket lägre än väntat.

 Björnugnen var en av de testade kaminerna i Sintefs test där man kontrollerade hur bra eller dåliga antika spisar är.
Björnugnen var en av de testade kaminerna i Sintefs test där man kontrollerade hur bra eller dåliga antika spisar är. FOTO: Istock

I fjol drog det norska forskningsinstitutet Sintef Energi i gång ett test av fyra antika vedkaminer, alla tillverkade före 1940. Tanken var att ge ett riktigt underlag för beslut om luftkvalitet och byggnadsvård.

Nu är resultatet klart och nyheterna goda. De gamla kaminerna släpper ut mer partiklar än nya men inte så mycket mer. Samtidigt har kaminerna så hög verkningsgrad att de klarar de nutida, norska kraven.

Kan justeras

I sin forskningsrapport (obs: extern länk) sammanfattar forskarna Morten Seljeskog och Franziska Kausch resultaten så här:

”I snitt släpper de antikvariska ugnarna ut runt 5,3 gånger mer partiklar än snittet för alla godkända kaminer de senaste 5 åren. Däremot är utsläppen bara runt 1,8 gånger högre än de 10 sämsta godkända kaminerna under samma period.”

Samtidigt konstaterar forskarna att enklare justeringar i de antika spisarna skulle kunna lösa utsläppsproblemen.

Antika spisar som testats

Kaminerna som testats är en boxugn Jøtul 1940, en björnugn som är vanlig i många norska ”hytter”, en cylinderugn som tillverkats för kokseldning samt en etageugn som låter rökgaserna gå i en extra lång rökkanal.

Läs också: Vedspisupproret: Det handlar protesterna om

Boxugnen klarade de nuvarande norska utsläppskraven för partiklar på 20 gram/kilo. Om inte lufttillförseln ströps för mycket kunde man till och med komma ner i linje med kraven i EU:s Ecodesign-förordning. Verkningsgraden låg på mellan 64 och 75 procent. I Sverige är kraven på nytillverkade spisar satta till en verkningsgrad på minst 60 procent.

Etage bäst i klassen

Björnugnen är en likadan fyrkantig gjutjärnsugn men med ett system som påminner om moderna vedspisars sekundärförbränning. Trots det var den inte bäst i test.

Björnugnen hade bäst verkningsgrad av alla men utsläppen var inte så låga som förväntat även om de låg under 20 gram/kilo.

En av de stora överraskningarna var cylinderugnen, som till och med fick lägre värden för partiklar än Björnugnen, trots att cylinderugnen inte ens var byggd för ved. Bäst i partikelklassen var som väntat etagekaminen med sin vindlande rökkanal.

Testresultatet – spis för spis

Partikelutsläpp gram/kilo

Boxugn: 15,10

Björnugn: 18.00

Cylinderugn: 16,80

Etagekamin: 1,28

Volymprocent koloxid i torr rökgas

Boxugn: 0,93

Björnugn: 0,79

Cylinderugn: 0,83

Etagekamin: 0,33

Volymprocent koldioxid i torr rökgas

Boxugn: 5,72

Björnugn: 8,32

Cylinderugn: 5,67

Etagekamin: 8,79

Verkningsgrad

Boxugn: 74,79

Björnugn: 80,86

Cylinderugn: 76,13

Etagekamin: 72,50

Läs också: Så eldar du bäst i köksspis

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen