Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 3 mars 2017

Nostalgi i brunt, gult och grönt: Välkommen till 1970-talet!

Tommy Wiberg bor i ett hus som byggdes 1977. Sedan dess har tiden stått stilla. I alla fall vad gäller det mesta av inredningen.

Bild 1/4
Bild 2/4
Bild 3/4
Bild 4/4

Hemma hos Tommy Wiberg är det som att resa tillbaka till 1970-talet. Mönstrade plastmattor, medaljongtapeter, färgat sanitetsporslin och köksmaskiner i gult. Lister, foder runt dörrar och fönster är mörka. Gult, grönt och brunt är återkommande färger.

– Jag vågar knappt inte ens säga det men det finns faktiskt några gardiner som är kvar från den tiden också som inte har ramlat ned. Här i köket hade jag bruna gardiner som gick ihop med golvet. Solen stod på här och det blekte gardinerna. De blev så frasiga att de släppte från hängena, berättar Tommy Wiberg.

Hela saker stannar

Den vita mexitegelvillan i Trekanten utanför Kalmar byggdes 1977.
Den vita mexitegelvillan i Trekanten utanför Kalmar byggdes 1977.

I den vita mexitegelvillan, ett Gullringenhus, är det mesta i originalskick men tvättmaskin, kyl och frys har bytts ut när de har gått sönder.

Att byta ut någonting som fungerar, det gör jag ju inte. Det är därför möblerna kvar.

Köksbordet är av furu och det har hängt med lika länge som all annan inredning. Tommy slänger eller byter aldrig ut något som fortfarande går att använda. Det är hans filosofi vad gäller inredning.

70-talshus-kok1

70-talshus-matplats1

Ett rum renoverat

– Från 77 och fram till dags dato har jag renoverat ett rum och det är mitt sovrum. Där lade jag trägolv och målade väggarna, säger Tommy.

Anledningen var att han har många tavlor på sovrumsväggarna. Han tyckte helt enkelt inte att tavlorna kom till sin rätt på medaljongtapeten.

– Tanken var att jag skulle fortsätta renovera efter mitt sovrum men jag konstaterade att det inte blev så mycket bättre. Men jag är ingen inredningsnörd på något vis utan det är mer att det har blivit på det här viset. Kanske beror det också på att det inte har funnits någon dam.

Grön och brun inredning

70-talshus-badrum-uppe

Han öppnar dörren till ett rum på bottenvåningen. Medaljongtapeten är bevarad och i fönstret hänger bruna gardiner.

Här är ett gammaldags finrum. Jag har använt det en gång. Jag hade några arbetskompisar här ute strax efter att jag hade byggt och då satt vi här och fikade.

Han bestämde sig för huset efter att ha sett ett visningshus av Gullringenhuset.

– Som jag kommer ihåg det såg alla hem nästan likadana ut på 70-talet. Det man verkligen förknippar med de här husen var grön eller brun inredning. Alla grannar har renoverat mer eller mindre. Jag vet att många tyckte det var tråkigt med brunlaserade karmar runt fönstren och det är ett jättejobb att måla om laserat trä.

Filt i trappan

70-talshus-tommy-gardin

70-talshus-vardagsrum2

En furutrappa som är klädd med nålfiltsmatta leder upp till våning två. Det är Tommys vardagsrum där han ofta sitter och läser eller ser på tv. I taket är det träpanel, väggarna tapetserade med väv och golvet täcks av heltäckningsmatta.

– Jag är inte så duktig på färg, men jag hade en farbror i Växjö som hade ett golvföretag på den tiden och jag fick hjälp med färgen. Om det var grönt golv så skulle tapeterna också gå i grönt. Var det brunt golv skulle tapeterna gå i brunt. Det skulle harmoniseras på det viset.

70-talshus-bandspelare

Ombonat och tryggt

Även om furu var vanligt träslag i 70-talsinredningen är det granpanel i taket.

– Det skulle vara mer härdigt mot att bli gulnat men det är klart att efter alla dessa år har det blivit gult ändå. Någon gång har jag tänkt att jag skulle måla om i vitt, för att ljusa upp det här rummet, men det har inte blivit av.

Den murriga inredningen stör inte Tommy som tycker att det mörka är ombonat och inger en viss trygghet.

Mörkt ger trivselkänsla

Tommy Wiberg är ingen inredningsnörd. Att han bevarat inredningen sedan nästan 40 år handlar mer om att han tyckt det varit onödigt att byta ut något som fortfarande fungerar.
Tommy Wiberg är ingen inredningsnörd. Att han bevarat inredningen sedan nästan 40 år handlar mer om att han tyckt det varit onödigt att byta ut något som fortfarande fungerar.

Vita väggar, ljusa möbler och minimalistisk inredning ger han inte mycket för.

– Jag förfasas lite grann av rummen man ser på många ställen där det är vitt och inte en tavla, ingenting, det ser så fruktansvärt kalt ut så jag förstår inte hur de kan trivas. Jag tycker att det mörka ger en trivselkänsla och framför allt om man har mycket tavlor så trivs man på ett annat sätt, säger Tommy.

70-talshus-termos

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen