Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 15 januari 2018

Nu startar vedspisupproret

Reaktionerna efter Lands artikel om de nya vedspisreglerna blev enorma. Nu har ett upprop startat på Facebook som vill sätta stopp för utvecklingen. "Vansinne" kallar en av initiativtagarna de nya reglerna.

– Jag tycker det är rena vansinnet. Att inte vårda vårt kulturarv bättre, och att inte göra det lättare att återanvända gamla men välfungerande vedspisar för miljöns skull, säger Rasmus Norling, en av personerna bakom Vedspisupproret.

Läs också: Nya regler sätter stopp för gamla vedspisar

Oroade medlemmar

På Facebook har medlemmarna i gruppen ökat stadigt sedan början av januari. I skrivande stund finns drygt 1 300 medlemmar. Stämningen är helt klart upprörd efter nyheten om de nya reglerna som kommer träda i kraft den 1 juli i år. Reglerna kommer från Boverket och innebär skärpta miljökrav på bland annat utsläpp för vedspisar.

Kan bli dyrt och krånglig

Det innebär att det i praktiken kommer att bli omöjligt att köpa en gammal, icke typgodkänd vedspis och installera i sitt kök. Man kan göra det, men det innebär en eventuellt dyr och krånglig process eftersom man måste kunna visa att spisen uppfyller kraven på utsläpp och verkningsgrad.

Läs också: Kamindoktorn – Jag är inte orolig för de nya reglerna

Vad är målet för ert uppror?

– Jag ser främst kulturarvsmiljöskälen, på grund av min bakgrund, säger Rasmus Norling, kulturgeograf som är länsombud för byggnadsvårdsföreningen i Värmland till vardags.

– Vi vill ju också visa att det är en så viktig del av vårt kulturarv. Det ligger så nära vår själ. Jag tror att varje svensk går runt med en vedspis i sina hjärtan, och det vill vi visa i och med vårt engagemang.

”Vansinnigt att öppna spisar är undantagna”

– Sen tycker jag att det är vansinnigt av miljömässiga skäl att äldre vedspisar inte kommer kunna återanvändas. Att det kommer bli svårt att bevisa att en välfungerande vedspis inte duger, det är verkligen inte bra ut miljösynpunkt.

I de nya reglerna från Boverket så är öppna spisar undantagna de nya utsläppsgränserna.

– Men det är ju det mest vansinniga! Om det är någon spis som borde klassas som undermålig när det kommer till utsläpp och förbränning Det är ju den skitigaste eldspisen om man inte tänder en brasa utomhus.

Varför tror du att undantaget har tagits bort då, och det är väl bra att man tänker på att sänka utsläppen?

– Jag tror att det är ett tjänstemannabeslut från Boverket, där det blivit galet när man vill följa EU:s regler som egentligen är för fyrkantiga för oss. Man har satt upp regler inom EU som inte är anpassat efter hur vi har det i Sverige.

Vad hoppas ni på inom upproret?

– Ja, sådant här tar ju tid och jag hoppas att vi kommer kunna få en diskussion med Boverket, Riksantivariatämbetet och Svenska byggnadsvårdsföreningen om att få till en ändring av det här. Vi hoppas eventuellt på ett generellt undantag för vedspisar äldre än 50 år. Och vi hoppas på att man kanske kan titta på fabrikat och fabrikatsmodeller och slå fast generella typgodkännanden så att en sotare kan titta på en gammal vedspis och se på märke och modell om den är godkänd eller inte.

Läs också: Så eldar du rätt för miljön och plånboken

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen