Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 15 maj 2018

Ny dom: Bubbelpoolen är miljöfarlig verksamhet

En ny dom i högsta instans kan ge extra byråkrati och kostnader för alla som hyr ur boende med bubbelpool.

 Bubbelpoolen ingår i stugan som Ulf och Åsa Erlandsson hyr ut. Nu klassas den som miljöfarlig verksamhet av Mark- och miljööverdomstolen.
Bubbelpoolen ingår i stugan som Ulf och Åsa Erlandsson hyr ut. Nu klassas den som miljöfarlig verksamhet av Mark- och miljööverdomstolen. FOTO: Sol-Britt Erlandsson.

Lantbrukarna Ulf och Åsa Erlandsson i Hässleholm hyr ut två stugor till privatpersoner. Båda har en bubbelpool där gästerna kan koppla av.

– Det viktigaste när gäster kommer är naturen och djuren runt omkring, men som ett komplement är det rätt så skönt att kunna krypa ned i spat, särskilt på vintern, säger Ulf Erlandsson.

Läs också: Så bygger du ny pool

Kan orsaka legionärssjuka

Men enligt kommunen rör det sig om miljöfarlig verksamhet att låta hyresgäster bada i bubbelpoolen. Och Folkhälsomyndigheten håller med.

Bubbelpooler har en liten volym vatten i förhållande till antalet badande, och vattenrörelserna gör att mer föroreningar i form av exempelvis hår och hudavskrap frigörs från de som badar. Vattnet håller en hög temperatur nära kroppstemperatur och syresätts genom luftning. Sammantaget gynnar det här enligt myndigheten tillväxten av bland annat bakterier som kan orsaka legionärssjuka.

Läs också: Så fixar du en egen damm

Måste anmälas

Därför måste bubbelpoolen anmälas till kommunen, så att miljöinspektörerna kan göra tillsyn. Och eftersom makarna Erlandsson inte gjort någon anmälan beslutade kommunen att de får betala en miljösanktionsavgift på 3 000 kronor.

De överklagade kommunens beslut och det som juristerna grubblade på var om det handlade om ”bassängbad som är upplåtna åt allmänheten eller som annars används av många”, som det står i förordningen. Enligt makarna Erlandsson använder 20 personer om året bubbelpoolen.

Läs också: 5 tips på hur du kan använda ladan på nytt vis

Bubbelpool likställs med allmänt bad

Mark – och miljödomstolen tyckte inte att uthyrningen kan jämställas med att upplåta bubbelpoolen till allmänheten. Men nu har högsta instansen – Mark- och miljööverdomstolen – slagit fast att en stuga med bubbelpool som hyrs ut året runt, och som marknadsförs som spa, visst ska anses upplåten åt allmänheten. Bubbelpooler som hyrs ut måste anmälas till kommunen som en miljöfarlig anläggning.

Stuguthyrning med bubbelpool

– Jag tycker det är förvånande och löjligt, detta är inte klokt i Sverige. Det sätter käppar i hjulet för engagerade och företagsamma lantbrukare och entreprenörer, säger Ulf Erlandsson.

Ett erbjuda bubbelpool är ett viktigt försäljningsargument för stuguthyrare i Sverige. Av 2 622 stugor att hyra på Novasol har 99 stycken bubbelpool. Alla måste nu anmäla sin bubbelpool till kommunen.

Onödiga skattemedel

– Detta beslut kommer att sysselsätta många tjänstemän på kommunernas miljökontor. Jag tycker att våra skattemedel kan användas på ett bättre vis, säger Åsa Erlandsson.

– Har man inte en ren och fräsch anläggning så får man inga gäster, så det är ju prio ett att man håller vattnet fräscht.

Läs också: Här hittar du landets bästa nakenbad

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen