Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 10 december 2018

Ny vedbok ger svar - så eldar du i kakelugnen

I sin nya bok Elda i vedspis vill författaren Peder Edvinsson slå ett slag för spisarnas och eldandets historia.

Och framför allt hur vedspisägaren själv kan bli ett riktigt eldproffs.

 Per Edvinsson vet precis hur man får fyr i en vedspis. Snart vet du det också.
Per Edvinsson vet precis hur man får fyr i en vedspis. Snart vet du det också. FOTO: Mattias Bardå

Peder Edvinsson från Östersund, som har jobbat som journalist sedan början av 1990-talet, började fundera över att många nutida svenskar vet inte hur man tänder och underhåller en brasa. Detta i samband med att han för första gången ställdes framför en gammal köksspis i nyinköpta stugan i Roslagen. Han bestämde sig då för att ta reda på allt han kunde och sedan skriva en bok om det.

– Jag är ju uppvuxen i Jämtland, men kunde inget om det här. Jag har missat allt som har att göra med vedspisar egentligen. Så jag började söka efter information hur jag skulle elda på ett bra sätt, men hittade inte så mycket. Det vara bara lite bitar här och var, men en del grejer var motsägelsefulla, och folk hade sina egna idéer om hur det skulle vara. Så jag tänkte att jag måste kolla upp det på riktigt.

Läs också: Få fart på elden i kamin eller spisinsats

Engagemang på Facebook

 Laddat med "tänne", fina pinnar som gör det lättare att få elden att starta.
Laddat med "tänne", fina pinnar som gör det lättare att få elden att starta. FOTO: Mattias Bardå

Han började läsa på ordentligt och prata med folk, bland annat på Facebook-gruppen Vi som använder vedspis, och då öppnade sig en helt ny värld av vedspisar upp sig.

I samma veva kom Boverkets nya regler om vedspisar, och han fick då ytterligare en dimension av det hela. Så förutom rena hands on-tips innehåller boken även regler och lagar kring vedspiseldandet, förfarandet och handhavandet.

– Jag har försökt sammanfatta både för de som redan har en spis, men även för de som planerar att sätta in en spis. Vilka turer man ska ta med kommunen, hur man gör med brandskyddskontroller och liknande. Så man kan ställa rätt frågor innan man kommer till skott.

Dessutom rymmer boken en historik om vedspisens ursprung liksom spisarnas uppgång och fall, då el, gas och centralvärme ersatte spisarna i Sverige på 40-talet. Samtidigt finns det ungefär 2 miljoner spisar i Sverige så intresset är alltjämt omfattande.

Läs också: Delseger för Vedspisupproret!

Uppsving för eldning

Därtill har vedspisen fått ett uppsving senaste 10-20 åren, inte minst eftersom många inser att det går att spara pengar på att värma upp med ved istället för el.

– Man behöver den inte längre för att överleva; nu är det en härlig detalj i hemmet, dels en mysfaktor men också att många börjar förstå att det jag eldar kapar ju elkostnaderna och andra uppvärmningskostnader.

Dessutom är det en säker värmekälla om strömmen går, särskilt i vintertider då glesbygden kan drabbas hårt av snöstormar som släcker ner det ordinarie elnätet. Och skulle det verkligen bli kris och strömmen inte kommer finns det inget säkrare sätt att hålla värmen. Då har allt som går på ström eller kräver flytande bränsle ingen chans.

– Det är också lättare att få tag i energikällor. Det finns ju skog nästan överallt – och allt trä går ju att elda med.

 Per Edvinssons bok Elda i vedspis, Pug Förlag.
Per Edvinssons bok Elda i vedspis, Pug Förlag. FOTO: Pug Förlag

Rätt temperatur

När man ska laga mat i vedspisen är det dock viktigt att ha rätt ved. Därför finns även en vedguide med, som beskriver vilken sort man ska elda med, hur man klyver den och hur den ska hållas torr.

– Det blir ju lätt 300 grader i ugnen, men jag tänkte göra en långstekt karré, och den får ju bara vara 170 grader – hur gör man då? Det visade sig att man ska använda gran eller al som inte är lika energirik. Det finns en massa tricks som jag lärt mig, skruva på ventiler och spjäll och sånt. Det är det som är så kul med en vedspis – man lär sig något nytt varje gång!

 Kakelugnen kräver sin egen eldningsteknik.
Kakelugnen kräver sin egen eldningsteknik. FOTO: Mattias Bardå

Eldartips för dig med kakelugn

1. Ö̈ppna spjället helt och hållet.

2. Lägg in 3–5 kilo ved i ugnen. Börja med några stora vedbitar underst och varva sedan med större och mindre, bygg luftigt med liggande ved halvvägs upp i eldstadsutrymmet.

3. Placera näver, stickor, tändklossar eller tidningspapper, antingen upptill eller nedtill och tänd på. När elden tagit sig, stäng de inre luckorna. Glöm inte att ha de två draghålen öppna.

4. Efter 10–15 minuter glöder allt. Skjut spjället tills draget minskar, men utan att det ryker in.

5. Efter ytterligare en kvart kan spjället skjutas ännu ett snäpp och draghålen kan minskas.

6. När glöden brunnit ut efter cirka 30 minuter: stäng draghålen och mässingsluckorna, och skjut in spjället helt. Nu sprider sig värmen i ugnens material. För att få ut mesta möjliga värme av brasan måste den passas under en dryg timme efter upptändning.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen