Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 22 oktober 2015

Nya trenden: Städa med bakterier

Nu kan du ta till bakterier för att få bort smutsen. Smuts och gegg har vi överallt hemma, men det är inte alltid synbar smuts. Och ibland hjälper inte kemikalierna när du städar.

Med miljövänlig såpa, inte så miljövänlig klorin eller andra desinficerande städprodukter har du kanske trott att du får rent hemma. Till viss del stämmer det. Men det finns alltid lite läbbiga bakterier kvar och en del av dem kan vara svåra att få bort om du inte vet vad som är rätt motstånd. Nu finns det städgrejer som får bort alla de bakterier du inte vill ha i ditt hem. För vissa bakterier ska man ha – de goda.

Lina Segerdahl och Linda Rosendahl Nordin är två vanliga småbarnsmammor som förenats i sin kamp för en bättre värld – miljömässigt – och för bättre städmaterial, bakteriemässigt.

Lina Segerdahl
Lina Segerdahl
Linda Rosendahl Nordin
Linda Rosendahl Nordin

Läs också: Så julstädar du med rent samvete – 5 miljövänliga tips

Det var när Linda var barnledig hon lärde sig om hur kemikalierna förstör vår värld. Hon kom i kontakt med forskaren Åke Bergman som är verksam på Swetox, Svenskt centrum för toxikologiska vetenskaper, som utvecklar nya metoder och modeller för att ännu bättre kunna förutse hur en kemikalie påverkar människan och miljön. Kontakten med Åke ledde till nya insikter i både kemikalier och ”de goda” bakteriernas renande effekt på sin omvärld.

Få bort kiss- och bajsbakterier? Ja tack

Rent krasst äter de goda bakterierna upp de elaka bakterier som kommer från kiss och bajs och framför allt fett. De goda bakterierna ”klipper sönder” fettmolekylen och gör den vattenlöslig och sedan försvinner den med skurvattnet. Processen kallas hydrolys och är nyckeln till varför bioteknik gör mer rent än traditionella rengöringsprodukter.

Läs också: 7 växter som rensar ditt hem från kemikalier

Produkterna som Linas och Lindas företag, Pure Effect, tagit fram är rena döden för allt äckelpäckel. Dessutom är det miljövänligt, till skillnad från stora mängder av kemikalier. Deras städkit består av en flaska goda bakterier i koncentrerad form och en tom sprayflaska för småfejning. På flaskan finns tydliga instruktioner om hur man blandar, med svalt vatten, och hur man doserar. Det är nämligen viktigt med rätt dosering. Men det inte särskilt komplicerat.

– Vi uppmanar folk att se till att blandningen har den smurfblåa färgen som också finns exemplifierad på sprayflaskans etikett, säger Linda. Då är koncentrationen av bakterier rätt.

Få bort de här.
Få bort de här otäckingarna.

Blandningen håller i flaskan i cirka en vecka, därefter går det bra att hälla ut resterna i vasken, det är ju goda bakterier som inte skadar miljön. Ska man moppa golv doserar man i sin städhink och det fina i kråksången är att blandningen med bakterierna även går ner i golvspringor och små hål och där fortsätter att hålla rent i flera dagar – något som kemikalier inte gör.

Läs också: 6 miljövänliga vardagstips

– Många upplever en känsla av det är renare, och den är ju svår att beskriva, säger Lina. Men eftersom det faktiskt blir renare kanske det ligger något i det.

Lär dig mer om Pure Effects produkter här.

 

—–

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen