Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 1 november 2018

EU-beslutet: Nu kommer nya uttag för dina taklampor

Den 1 april 2019 träder nya regler för stickproppar och uttag för taklampor i kraft. De nya uttagen får aldrig installeras utan jord, något Elsäkerhetsverket ser risker med.

 Nya uttag och stickproppar för taklampor, så kallade DCL-don, vilket står för Devices for Connection oc Luminaires.
Nya uttag och stickproppar för taklampor, så kallade DCL-don, vilket står för Devices for Connection oc Luminaires. FOTO: Elsäkerhetsverket

Bakgrunden till de nya reglerna är ett tio år gammalt EU-beslut om att införa en standard för hela den Europeiska marknaden. Syftet är att öka säkerheten och underlätta för handeln.

Utfasningsperioden av dagens taklamputtag har pågått sedan 2009, men nu är det alltså bara några månader kvar tills de gamla stickpropparna och uttagen ska vara ett minne blott.

Läs också: Pyssel: Gamla lampskärmar blir mysig taklampa

Gäller alla nyinstallationer

De nya kontaktdonen kallas för DCL, Devices for Connections of Luminaires, är CE-märkta och jordade . Från den 1 april måste alla nyinstallationer av taklamputtag göras med DCL-don.

Elsäkerhetsverket som är tillsynsmyndighet för elektriska produkter ser risker med regeländringarna. I äldre hus får trasiga uttag av den äldre ojordade modellen bytas ut till ett motsvarande uttag, så länge produkten finns kvar på marknaden. Men vad göra när uttagen försvinner i handeln?

Läs också: Elarbeten – det får du göra själv och det här ska du undvika

Bords- och golvlampor berörs inte

Myndigheten är rädd att konsumenter inte kommer tycka att det är värt att jorda alla sina uttag för att ett uttag gått sönder eller för att man köpt en ny armatur. Därför överväger man att uppdatera sina föreskrifter, skriver Elsäkerhetsverket i ett pressmeddelande.

Bords- och golvlampor som är utrustade med vanliga stickproppar för allmänbruk berörs inte.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen