Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 2 augusti 2016

Nygammal energikälla! Vårt vattenhjul ger el till både TV och kylskåp!

Ove och Linnéa fick inte bara ett nytt hus – på köpet kom ett gammalt vattenhjul. Nu har paret renoverat vattenhjulet och skapat ett eget vattenkraftverk i miniatyr som ger el till både TV:n och kylskåpet.

FOTO: Torbjörn Österholm

Det moderna samhället må vara fantastiskt, men det är också sårbart för störningar och kriser. Men Ove Skatt känner sig trygg med sitt eget minikraftverk där vattenhjulet nu snurrar för fullt igen. Att producera egen el är också billigt och kan dessutom vara bra för miljön.

Fick ett vattenhjul på köpet

Ove Skatt, 70, och hustrun Linnéa bor i Tidaholm, men har sedan 30 år ett torp i Habo kommun och de vistas stora delar av året i den vackra kulturbygden. Grannfastigheten i Östra Sandvadet blev till salu 2006 och då slog Ove och Linnéa till och köpte. De bestämde sig för att renovera hela fastigheten inklusive det lilla vattendrivna kraftverket. Det restaurerades på 1950-talet, men hade förfallit. Av vattenhjulet återstod en hög ruttna rester.
– Både Linnéa och jag är intresserade av att bevara kulturlandskap och gammal teknik, säger Ove. Det var en härlig utmaning att få igång det lilla kraftverket igen.

Vattenhjulets princip är enkel

Kraftverkets princip är enkel i teorin. Forsande vatten från Vättersjöbäcken leds in i en ränna och driver ett vattenhjul som är två meter i diameter. Vattenhjulet driver via kugghjul och remskiva en motor som genererar el till boningshuset. Elen räcker till belysning, TV, en liten kokplatta och ett kylskåp.

Men i praktiken tog det sju år att åter få igång kraftverket och pensionären Ove, med en bakgrund i Räddningstjänsten och Svenska Brandskyddsföreningen, fick nyttja sitt stora kontaktnät för att få byggnader och maskineri i ordning.
– Jag har fått mycket stöd från kommunen, Jönköpings läns museum, hembygdsföreningen och personer med olika specialkunskaper, säger han.
Också kreativt tänkande kom väl till pass. Ett exempel är problemet att hitta kugghjul som passade. Lösningen blev att köpa en gammal halmpress och skära loss kugghjulen. De passade!

Självförsörjande vid kris

– Det är livskvalitet och ger mycket glädje att återskapa gammal teknik, säger Ove. Och det känns väldigt bra att klara sin elförsörjning själv vid en kris. Vårt centraliserade samhälle är sårbart och vi borde satsa mer på småskaliga, lokala lösningar.

Tall användes från traktens skog

Ove har använt lokala råvaror så långt det är möjligt.
– Vattenhjulet är till stor del byggt av tall från skogarna här omkring, säger Ove stolt.
Han har fått Södra Skogsägarnas kultur- och miljöpris för sin gärning och ser gärna att det kommer besökare för att beskåda det pedagogiskt intressanta kraftverket.
– När vi provkörde och elen gick genom ledningen till bostadshuset för första gången på många år blev jag riktigt rörd, säger Ove.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen