Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 27 februari 2019

Ödehus till salu vid Artfjället i Storuman

I en dalgång vid Artfjällets fot i Storuman ligger huset som de tre bröderna Åkebrands morföräldrar levde ett slitsamt liv i. Nu ska huset och ägorna runt omkring säljas till högstbjudande.

– Det finns en fantastisk story bakom, säger barnbarnet Bengt-Erik Åkebrand.

 Skogsmark motsvarande 300 fotbollsplaner till salu – ligger i otroligt vacker dalgång.
Skogsmark motsvarande 300 fotbollsplaner till salu – ligger i otroligt vacker dalgång. FOTO: Svensk fastighetsförmedling

För den friluftsintresserade finns nu möjlighet att göra ett riktigt kap. Det är en skogsfastighet i Rönäs som ligger ute till försäljning genom Svensk Fastighetsförmedling i Hemavan. Säljarna är tre bröder som med stor sorg gör sig av med det som en gång var mormor och morfars drömhem.

– Det är ett fantastiskt ställe som vi nu tvingas sälja på grund av vår ålder och ekonomi, säger äldsta brodern Bengt-Erik Åkebrand, 74 år.

Fångade vilt med snara

Bröderna har ärvt fastigheten av sina morföräldrar Karl och Maria Eriksson. Bengt-Erik uppskattar att huset byggdes på slutet av 1800-talet. Hans morföräldrar flyttade dit på 1920-talet och fick åtta barn, varav två dog i unga år.

Karl Eriksson var något av en kändis i bygden. Han hade en slitstark häst som han jobbade i skogen med för att få in pengar till hushållet. Han och hästen red även i alla väder de sju kilometrarna över gränsen till Norge. Väl framme sålde Karl hare, ripa, tjäder och orre som mormor Maria hade fångat med snara.

– Morfar skaffade varor båda vägarna. Han var en beryktad gubbe för han klarade alla situationer och hans häst var en oslagbar kämpe, säger Bengt-Erik.

 Fastigheten ingår i Tärna-Stensele Allmänningsskog. Jakt- och fiskerätt ingår i köpet.
Fastigheten ingår i Tärna-Stensele Allmänningsskog. Jakt- och fiskerätt ingår i köpet. FOTO: Svensk Fastighetsförmedling i Hemavan

Målade svenska flaggan på taket

Det finns gott om fantastiska historier om stället, försäkrar Bengt-Erik. Under kriget kom militärer till dalgången med bunkrar och baracker.

– Otroligt mycket grejer byggdes upp runt omkring. De målade svenska flaggan på ladugårdens tak för att tyskarna skulle förstå när de flugit in över Sverige. Mormor skrek som bara den åt det, men det fanns inget val.

 Maria Eriksson älskade sin stångtobak och pipa, berättar barnbarnet Bengt-Erik.
Maria Eriksson älskade sin stångtobak och pipa, berättar barnbarnet Bengt-Erik. FOTO: Privat

Morfar Karl dog 1951 och mormor Maria levde som änka i huset till slutet på 1960-talet då hon dog nära 100 år gammal. Hon skötte sig på egen hand, men det var kämpigt, berättar barnbarnet.

– Mormor ägnade sig åt rotslöjd med björkrötter. Det var ett sätt för henne att överleva ekonomiskt. Sakerna blev så fina att hon fick diplom av Västerbottens museum.

Stått obebott i 40 år

På Fastighetsbyråns bilder ser huset ut att ligga i ett väglöst land. Det är den gamla forvägen över till Norge som går över fastigheten. Den kan man köra sommartid fram till huset. Vintertid plogas den inte men allmän väg plogas fram till vändplanen som ligger cirka 750 meter från boningshuset.

 Förutom boningshuset ligger två mindre kojor och en ladugård också på fastigheten.
Förutom boningshuset ligger två mindre kojor och en ladugård också på fastigheten. FOTO: Svensk Fastighetsförmedling i Hemavan

Hela fastigheten är på hissnande 2 miljoner kvadratmeter vilket motsvarar 300 fotbollsplaner. Till köparen följer en jakt- och fiskerätt. Bröderna har precis som sina morföräldrar använt markerna för att fiska och jaga.

Huset har stått obebott sedan 1970-tal då morbror Sixten, som tog över efter makarna Eriksson, gick bort.

Huset är ett rivningsobjekt

Sedan fastighetsannonsen kom ut på nätet har intresset varit stort. Huset är i så pass dåligt skick att det inte räknas med i affären. Mäklare Lollo Vedring tror ändå att rätt köpare kommer göra ett riktigt kap.

– Huset är bara att riva, men sedan kan man bygga ett nytt på en jättefin plats. Det finns stora möjligheter till friluftsliv och skoterturer på egen mark. Hela dalgången är otroligt vacker.

Utropspriset ligger på 1 975 000 kronor och budgivningen är i gång.

Läs mer om fastigheten på Svensk Fastighetsförmedling i Hemavans sajt

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen