Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 16 oktober 2017

Odla egen ingefära? Klart det går!

I dag är ingefära ett måste i de flesta hushåll, och det är lika gott i juice som till marinering. Lands bloggare Niklas Kämpargård tipsar om hur du kan odla egen ingefära.

 Foto: Niklas Kämpargård
Foto: Niklas Kämpargård

Nyckeln till egna knölar är varm, väldränerad jord. Du kan till exempel använda dig av en svart murarhink eller ett litet bredare, avlångt tråg.

Knölen behöver inte så mycket värme men klarar inte heller frost – med andra ord behöver du odla inomhus under vinterhalvåret.

Läs också: Så driver du amaryllis från egen lök

Olika varianter

För att komma i gång kan du köpa ekologisk ingefära på affären och sedan spara en bit och sätta i kruka. Knölen planteras allra helst under våren och till sommaren får den flytta ut till ett soligt läge i trädgården. Lagom till hösten går det i bästa fall att skörda ett gäng knölar.

Siktar du i stället på lite mer rejäla knölar kan du låta plantan övervintra inomhus efter sommaren och på nytt ställa ut den i trädgården året efter.

Läs också: Grodda ekollon – tricket som hjälper dig lyckas

Viktigt med vatten och näring

Kom ihåg att vattna och tillsätta näring efter hand. Ingefära gillar nämligen lite fukt då och då, men får inte övervattnas eftersom knölarna kan ruttna om jorden är för blöt.

Vill du ha en steg för steg-beskrivning av hur du odlar ingefära? Kolla in Niklas blogginlägg.

Läs också: Stärkande och uppiggande! Starta dagen med ingefärsshot

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen