Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 11 januari 2019

Ren tvätt utan tvättmedel med ny svensk metod

Går det att få tvätten ren helt utan kemikalier i bara 30 grader? Svaret är ja! Detta enligt ett svenskt företag som har tagit patent på en ny tvätteknik.

 Smutstvätt blir som ny tack vare avjoniserat kallvatten.
Smutstvätt blir som ny tack vare avjoniserat kallvatten. FOTO: Istock

I så väl Göteborg som Norrköping har hyresvärdar anammat den nya tekniken.

– Många hyresgäster har varit skeptiska, vilket inte är konstigt. Men de som provar märker att tvätten blir ren med kallt vatten och utan tvättmedel, säger Anna Hultsbo, kommunikatör på Familjebostäder, till SVT Nyheter Väst.

Idén kommer från fasad- och fönstertvätt i Tyskland och England där man använder avjoniserat vatten. Swatab, ett svenskt företag, har nu tagit patent på samma slags teknik för tvättmaskiner, skriver Ny Teknik.

Metoden använder sig av ett ultrarent avjoniserat vatten.

Så går det till

Ett filter och en tank installeras mellan inkommande vatten och tvättmaskinen. När vattnet passerar filtret blir det sterilt och fritt från salt, mineraler, metaller och lösta gaser.

Vattnet åker via tanken in i tvättmaskinen där själva finessen sker. Avjoniserat vattnet har nämligen rengörande egenskaper då det bryter kontakten mellan textilfibrerna och smutsen på kläderna. Partiklarna lossnar och åker ut med sköljvattnet. Tekniken kräver varken varmvatten eller kemikalier. Man kan dock använda maskinerna i alla vanliga program – 30, 40, 60 och 90 grader.

– Nu slipper man söl och spill från andras tvätt- och sköljmedel, säger hyresgästen Stefan Skog i ett pressmeddelande från Familjebostäder i Grevegården i Göteborg.

Läs också: Galltvål – så använder du den

Prisad innovation

Det finns flera fördelar med att skippa tvättmedel. Dels är det en kostnadsfråga för privatpersoner, dels en fråga för doftallergiker och astmatiker som använder gemensamma tvättstugor, och kanske framför allt en fråga om miljöföroreningar.

Redan år 2017 utsågs Swatab till Climate Solver av Världsnaturfonden. Hela 21 miljoner ton koldioxidekvivalenter skulle kunna sparas varje år om tvättmetoden användes i en av tio tvättstugor, hade de räknat ut.

– Om vi kan uppmuntra den här typen av innovationer på global nivå, kan vi gå mot en omställning till 100 procents förnybar energi, sa Stefan Henningsson från WWF Sverige till TT då.

Källa: Ny Teknik

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen