Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 20 mars 2017

Renovera giftfritt – bästa tipsen för hemmafixaren!

Ska du dyka ner bland färgburkar och byggdamm? Välj produkter som är snälla mot hälsa och miljö. Här ger Katarina Johansson, författare till boken Rumsrent, sina bästa tips till dig som vill bygga ett giftfritt hem.

FOTO: Mostphotos

Att renovera innebär ofta mängder av val. Det ska tas beslut om allt från material och leverantör till pris och färg. För Katarina Johansson kommer frågan om produkten är giftfri eller inte tidigt i ordningen.
– Jag tror att det är bra att lägga ribban först. Om jag till exempel ska måla om och har utgångspunkten att färgen ska vara miljövänlig blir utbudet genast ganska begränsat. Då går det snabbare att ta resterande beslut, i stället för att tänka på det senare i processen, förklarar hon.

I samband med att Katarina rustade upp sitt gamla torp började hon fundera över vilka material hon egentligen låtit bygga in. När de största renoveringsjobben var avklarade ångrade hon att hon inte gjort bättre research, och bestämde sig för att göra en grundlig genom av ämnet. Resultatet blev boken Rumsrent: Hemmafixarens guide till ett giftfritt, miljövänligt och hälsosamt hem.

Katarina tror att det finns många hemmafixare som liksom hon själv har dålig koll.
– Man förutsätter nog att allt som finns på marknaden är okej att använda och litar på vad byggvaruhus eller hantverkare rekommenderar. Men de förespråkar ofta produkter som de känner till och är vana att arbeta med och det betyder inte alltid att de är bra. Därför behöver man nog vara lite mer kritisk.

Så, vilka material ska man helst undvika?
– Till exempel vinyl (PVC) som kan innehålla hormonstörande ftalater, cellplast som bidrar till en ökad brandrisk och mineralull som är väldigt energikrävande att framställa. Men också antibakteriella produkter som kan påverka miljön och slå ut nyttiga bakterier.

I butiker kan man hålla utkik efter miljömärkningar som Svanen, EU-blomman, Bra miljöval och FSC – Forest Stewardship Council. Men det är också viktigt att se till produktens livscykel.
– Försök tänka i ett större perspektiv. Hur har produkten framställts? Vilka ämnen avger den? Kan den omvandlas till energi sedan eller går den att återbruka på något sätt? Därför är naturmaterial som trä, sten, lera och lin bra ur miljöhänseende, de tillhör redan det naturliga kretsloppet.

Är det dyrare att köpa produkter som är giftfria?
– Inte alltid, men ibland. Så av den anledningen är det bra att lägga krutet på det som verkligen behöver åtgärdas och försöka bevara det som går. Sätter man till exempel in massivt trä i köket eller ett rejält golv höjer det värdet på bostaden samtidigt som det håller länge. Det blir ju en långsiktig investering.

Att bygga ett giftfritt hem kan verka tidskrävande, men behöver inte vara det.
– Det gäller att hitta smarta lösningar. I stället för att köpa en stor burk med färdigblandad färg som sedan behöver sorteras på miljöstationen kan man blanda egen färg och exakt så mycket som går åt. Då slipper man efterarbetet, säger Katarina.

Till sist behöver allt inte bli perfekt, men det är bra att vara medveten om de val man gör. Katarina Johansson rekommenderar att man vänder sig till mindre byggnadsvårdsbutiker och föreningar för rådgivning.
– Både fysiska och på nätet. De har ofta koll på bra produkter och kan tipsa om hantverkare som gillar att arbeta med dessa.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen