Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 6 november 2019

De renoverar ödehus i Jämtland – som stått tomt i 100 år

Med en svindlande utsikt över Åreskutan ligger det gamla ödehuset som har stått tomt i över 100 år. Nu har renoveringen börjat – kika in i Susanne och Bengt Löfstafs magiska drömhus på den jämtländska landsbygden!

 Huset har utsikt över Kallsjön som är någon kilometer bort. Bakom tornar Åreskutan upp sig.
Huset har utsikt över Kallsjön som är någon kilometer bort. Bakom tornar Åreskutan upp sig. FOTO: Bengt Löfstaf

Efter att ha förälskat sig i trakten när några vänner flyttade dit, fick Susanne och Bengt Löfstad – som vanligtvis bor i Älta utanför Stockholm – en dröm om att skaffa sig ett fritidshus i jämtländska fjälltrakterna.

Och så en dag för snart fyra år sedan dök annonsen om ödehuset i Kallbygden upp på Hemnet.

– Vi har haft en dröm om ett gammalt hus och det är inte så ofta det kommer ut på annons. Vi har tidigare renoverat ett hus från 1940-talet, så vi visste lite vad det innebar, säger Susanne Löfstaf.

 Ödehuset i höstskrud.
Ödehuset i höstskrud. FOTO: Bengt Löfstaf

Huset låg ute för cirka 500 000 kronor. Det var då obeboeligt med en vattenläcka i taket och inget indraget vatten, avlopp eller elnät.

– Det var grannen som sålde huset, han hade styckat av det från sin mark. Om det hade stått några år till så hade det förfallit ganska fort på grund av läckan i taket, säger Susanne.

 Farstun och ytterdörren var ett av de första renoveringsprojekten.
Farstun och ytterdörren var ett av de första renoveringsprojekten. FOTO: Susanne Löfstaf
 Ytterdörren är i original, den har vänts med den vackra väderslitna ytan inåt.
Ytterdörren är i original, den har vänts med den vackra väderslitna ytan inåt. FOTO: Susanne Löfstaf

Läs också: Kartläggning av ödehus gav Falkenberg nya invånare

 Huset i vinterskrud.
Huset i vinterskrud. FOTO: Susanne Löfstaf

Renoverar med gamla metoder

 Köket rustade Susanne och Bengt upp provisoriskt redan första sommaren, då de bodde i en husvagn på tomten.
Köket rustade Susanne och Bengt upp provisoriskt redan första sommaren, då de bodde i en husvagn på tomten. FOTO: Susanne Löfstaf

Köpet blev början på en lång tids renoverande. Efter första sommaren var köket provisoriskt upprustat så att de kunde bo inomhus i stället för i husvagnen på tomten. Under de kommande tre somrarna har de bland annat installerat el, vatten och avlopp, lagt om delar av taket, renoverat en fasad, bytt ut murkna stockar i väggarna och renoverat farstun, ytterdörren, skorstenen och vedspisen.

– Man måste vara en viss sorts människa som går i gång på sånt där. Det är inte själva färdiga huset som är vårt mål, utan det är vårt intresse att hålla på med renoveringen och ta reda på hur man gör det med gamla metoder. Det blir en spännande resa vi gör tillsammans. Att det blir ett färdigt hus är en bonus, säger Susanne.

 Sovrummet var i ganska förfallet skick.
Sovrummet var i ganska förfallet skick. FOTO: Susanne Löfstaf
 I lerkliningen för väggarna använde Susanne hästskit från sin egen häst som har betat i markerna omkring.
I lerkliningen för väggarna använde Susanne hästskit från sin egen häst som har betat i markerna omkring. FOTO: Susanne Löfstaf

Trots att ingen av dem har professionell erfarenhet av renovering finns inget tvivel om att de själva ska utföra jobbet. En viktig del i renoveringen är också att bevara det gamla, berättar Susanne.

– Vi vill ju använda så mycket det går av det som finns i huset. Där vi måste ersätta försöker vi ersätta med likvärdigt material.

 I sovrummet pågår renoveringen.
I sovrummet pågår renoveringen. FOTO: Susanne Löfstaf
 Vedspis och kökskamin.
Vedspis och kökskamin. FOTO: Susanne Löfstaf
 Vedspis och kökskamin i nytt skick!
Vedspis och kökskamin i nytt skick! FOTO: Susanne Löfstaf
 Halva taket är nu utbytt.
Halva taket är nu utbytt. FOTO: Susanne Löfstaf

Militärhus under andra världskriget

Historien om ödehuset då? Den är tyvärr ganska okänd. Det som paret har kunnat hitta i gamla böcker är att huset troligen har flyttats till sin nuvarande plats på 1800-talet. Under andra världskriget huserade militärer i huset tillfälligt, eftersom det inte ligger långt från norska gränsen.

– Det finns inte så många kvar i bygden som känner till historien om huset. Vår grannes farfar köpte gården bredvid, som huset då hörde till, men ingen i deras släkt har bott där. Så det har inte bott någon i huset på 100 år ungefär, säger Susanne.

 Västra fasaden – före.
Västra fasaden – före. FOTO: Susanne Löfstaf

Läs också: Så tar du hand om din azalea

 Västra fasaden – efter!
Västra fasaden – efter! FOTO: Susanne Löfstaf

Älskar friluftslivet

Susanne och Bengt älskar friluftslivet och trakterna erbjuder allt en friluftare kan önska. Just Kallbygden är ibland omnämnt som ”Sveriges vackraste baksida”, med hänvisning till sin placering bakom Åreskutan.

– Vi älskar att åka skidor och att vandra, så det här är en fantastisk kombination. Vi är jättesugna på att flytta dit permanent, men det behöver blir lite mer färdigt först.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen