Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 23 november 2016

Rensa ditt hem från onödiga prylar – i 5 enkla steg

Trött på överfulla garderober, skåp och källarutrymmen? Ge hemmet en nystart genom att rensa bort det du inte behöver. Här bjuder organisationskonsulten på fem effektiva rensa-tips.

Bild 1/2 FOTO: Istock
Bild 2/2

Enligt organisatören och grundare av företaget Smpl – Organiserad enkelhet, Brita Hahne, använder vi bara 20 procent av alla saker vi äger. 80 procent kan vi alltså skänka bort, använda på nytt sätt eller slänga.

Men ibland kan det vara jobbigt att göra sig av med prylarna. Både känslomässigt och praktiskt. Därför gäller det att ha en tydlig plan för att ro rensningen i hamn, menar Brita Hahne.

Här är organisationsexpertens fem tips:

1. Bestäm en tid, boka helst i kalendern, då du ska göra den stora rensningen. Se till att inte bli störd under tiden och stäng av telefoner, e-post, Facebook osv.

2. Skriv ner hur många av varje sort du ska behålla: Tre par jeans, sju t-shirts, fem klänningar, en skruvdragare, en brödrost (som funkar!), två tekannor, till exempel.

3. Skriv fem lappar med texterna:
 Spara, släng, ge bort, sälj, vet ej, annan plats. Vet ej-lappen är till för att du inte ska stanna upp i rensandet. Högen som är märkt med denna lapp går du  igenom igen efter du är klar med det andra.

4. Skriv upp frågor på en lapp som du kan titta på om du kör fast:
 Har jag användning för den? Hur troligt är det att jag kommer att använda den igen? När använda jag den senast?

5. Se till att du har soppåsar, förvaringslådor, rengöringsmedel och trasor hemma, allt som du behöver till rensningen.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen