Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 21 januari 2019

Rensa ut hemma – bli av med röran

Samlar dina saker damm helt i onödan? Faller saker ut när du öppnar skåpsluckorna? Och är förrådet knökfullt? Få ordning på kaoset så mår du bättre. Så gär hör du!

 Rensa upp hemma och få lugn och ro i sinnet.
Rensa upp hemma och få lugn och ro i sinnet. FOTO: Istock

Ett rörigt hem kan påverka ditt allmäntillstånd mer än du tror. Det går att bringa ordning och hindra det från att ta över igen. Här är några tips som hjälper dig på traven.

Hitta din inre motivation

Förändring startar med din egen vilja. Det behöver vara du själv som har fått nog av oredan där hemma. Om du längtar efter en ny frisk start har du vad som krävs för att lyckas.

Läs också: Besegra röran – expertens 5 superenkla tips

Förändra en vana i taget

Gå inte ut för hårt. Om du vill att diskmaskinen ska vara urplockad, vasken ren, toalettlocket nedfällt och golvet fritt från damm – bestäm dig för att starta med en av dessa saker. Gör upp en plan där du en vecka i taget tar dig an det som skaver.

Belöna dig själv

När det är rent i diskon får du dricka en stor kopp kaffe som belöning. När du bäddat och dammsugit under soffan får du pusta ut med en god bok. Häng upp en tydlig morot framför dig och jobba tills du når fram.

Läs också: Så ofta ska du tvätta dina sängkläder

En sak in – två saker ut

För varje nytt klädesplagg du försöker pressa in i garderoben ska två gamla plockas ut och ges till insamling eller välgörenhet – eller säljas på loppis eller på nätet. För visst har du tidigare köpt på dig plagg som inte används längre och kanske nu är i fel storlek. Undvik att samla på hög genom denna enkla regel.

Var sak på sin plats

Rena kläder ska ligga i garderober, smutsiga i tvättkorgen. Har du barn – lägg leksaker i barnens rum och inte utspridda överallt. Det är några förhållningssätt som gör det enklare att hålla ordning. I ett kontor eller kök kan du även sätta etiketter som förenklar för alla som ska hjälpa till där hemma.

Städa ingrodd smuts

Vitvaror tenderar att samla på sig ingrodd smuts. Detta för att vi inte är särskilt noggranna med städning av dessa särskilt ofta. Avsätt en timme åt din tvättmaskin och ugn. Här finns guider till just det:

Så rengör du tvättmaskinen

Så rengör du ugn och spis

  • Gå igenom kyl och frys

I kyl och frys gömmer sig ofta diverse varor som passerat sina bäst före-datum. Stålsätt dig för att metodiskt gå igenom alla frysfack. Öppna lådor och märk upp allt med frysdatum. Olika saker håller olika länge, det är viktigt att ha lite koll. Men släng inte i onödan – lukta, smaka och titta.

Läs också: 5 matvaror som håller längre än vad du tror

I kylen står med stor sannolikhet burkar, såser och buljonger som kan vara både två och tre år för gamla. Plocka ut allt, läs på etiketterna och rensa bort sådant som inte är fräscht längre.

Läs också: Organisera i frysen och spara pengar

Källa:Råd och Rön, Arla, Spisa

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen