Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 11 april 2019

Rina och Johan har restaurang i sitt hem i Stafsinge

Stafsinge

Rina och Johan blev störtförälskade - både i varandra och i ett gammalt nedlagt mejeri. Nu driver de en hemmahos-restaurang i huset och lever sitt liv precis som de vill ha det.

 Johan och Rina vill ge Marigel en uppväxt där familjen är mycket tillsammans. Genom att driva en hemmahos-krog kan de göra det.
Johan och Rina vill ge Marigel en uppväxt där familjen är mycket tillsammans. Genom att driva en hemmahos-krog kan de göra det. FOTO: Karin Wildheim

Det sjuder av nytt liv i och utanför den stora stenkåken i den halländska byn Stafsinge, nära Falkenberg.

Höns och en tupp sprätter omkring och kacklar på gräsmattan utanför och inne i det gamla mejeriet finns nu ett restaurangkök (Obs, extern länk).

Hylla med smakbomber

 Rödtungan är landad i Falkenberg. ”Annars gör den sig icke besvär!” säger Johan bestämt.
Rödtungan är landad i Falkenberg. ”Annars gör den sig icke besvär!” säger Johan bestämt. FOTO: Karin Wildheim

Där står Johan Blidberg och fixar en mellanrätt: en försiktigt bakad rödtunga med granskott, brödsmulor och gräslökscrème.

På hyllan strax intill trängs burkarna med smakbomber att ta till i den kreativa matlagningen: kåda och tonkabönor, rökt chili och torkade myror. ‘

Råvaror från Falkenberg

 Johan älskar att förädla lokala råvaror till något nytt. Hans idealråvara "levereras jordig i hallen och sen avslutar odlaren med att ge mig en kram!”
Johan älskar att förädla lokala råvaror till något nytt. Hans idealråvara "levereras jordig i hallen och sen avslutar odlaren med att ge mig en kram!” FOTO: Karin Wildheim

Förutom vissa smaksättare är det närproducerat som gäller.

– Vi är väldigt lokalpatriotiska av oss och jobbar nästan bara med råvaror från Falkenbergs kommun, säger Johan.

Hustrun Rina Ratell dukar upp i matsalen. Ställets stammis, skyltdockan Lis, har redan gjort sig hemmastadd vid ett av borden.

– Det är här det händer och alla vill vara där det händer! konstaterar Rina.

Var extremt nervösa

 Rekvisitan är viktig, som skyltdockan Lis, och när gästerna går hem vill Rina och Johan att de ska ha varit med om så mycket att de inte kommer ihåg allt.
Rekvisitan är viktig, som skyltdockan Lis, och när gästerna går hem vill Rina och Johan att de ska ha varit med om så mycket att de inte kommer ihåg allt. FOTO: Karin Wildheim

Inför öppningen för tre år sedan var hon och Johan extremt nervösa.

Numera är de bara normalnervösa varje gång de släpper bokningen inför en sittning.

I snitt håller Rina och Johan öppet sju-åtta kvällar i månaden och serverar då en hemlig femrättersmeny. Till det kommer bröllop, jämna födelsedagar och företagsevent.

Läs också: Malin öppnade creperie i Järvsö

Ska kännas som hemma

 När ljusen är tända och Rina öppnar dörren och släpper in gästerna blir stämningen snabbt på topp. Uppemot 40 ätande får plats i mejerilokalen.
När ljusen är tända och Rina öppnar dörren och släpper in gästerna blir stämningen snabbt på topp. Uppemot 40 ätande får plats i mejerilokalen. FOTO: Karin Wildheim

Rina och Johan deltar själva med liv och lust i festen, finns med i matsalen och bjuder på sig själva som sina alter egon ”Mejerina” och ”Patron Blidberg”.

Det ska kännas som att man är hemma hos familjen – och det är man ju!

Paret bor i mejeristlägenheten en trappa upp med sin dotter Marigel. Så gott det går försöker Rina och Johan numera att skilja på jobb och fritid.

Gillade att visa upp stället

 Rina och Johan älskar när grannarna sladdar in på cykel på gårdsplanen. ”De har äntligen fått en kvarterskrog! Men lika roligt när folk tar tåget till Falkenbergs station och en taxi vidare för att ryktet har spritt sig ända dit.
Rina och Johan älskar när grannarna sladdar in på cykel på gårdsplanen. ”De har äntligen fått en kvarterskrog! Men lika roligt när folk tar tåget till Falkenbergs station och en taxi vidare för att ryktet har spritt sig ända dit. FOTO: Karin Wildheim

I början öppnade de närhelst någon nyfiken förbipasserande stannade till och plingade på. Det var ju så roligt att visa upp stället! I dag är de lite mera rädda om sig själva.

Först när de tassar nerför trappan för att ”gå till jobbet” förvandlas de till ”Mejerina” och ”Patron Blidberg”.

Det har gått sex år sedan de flyttade in utan att riktigt veta vad de gav sig in på.

– Vi hade inte ens bott ihop och så köpte vi det här, säger Rina.

Fick kontakt via Instagram

 Rina har bytt yrke från mäklare till ”värdmästare” på Lis Mejeri. Inför julbordssäsongen 2016 kastade hon och Johan tryggheten över bord och sa upp sina fasta jobb.
Rina har bytt yrke från mäklare till ”värdmästare” på Lis Mejeri. Inför julbordssäsongen 2016 kastade hon och Johan tryggheten över bord och sa upp sina fasta jobb. FOTO: Karin Wildheim

När de möttes bodde båda i hyreslägenhet Varberg och trots att staden är liten och att de umgicks i samma kretsar hade de inte stött på varandra tidigare.

– En gemensam vän lade upp en bild på mig i träningskläder på sin Instagram. Två personer lajkade bilden. Den ena var ett barn, den andra var Johan. Jag blev nyfiken och började detektiva, säger Rina.

Till att börja med fick de kontakt på nätet. Och så en tidig morgon i Engelska parken, när Rina var på väg till tåget, stötte hon ihop med en joggande Johan.

– Det fanns bara vi i hela världen, konstaterar Rina.

Läs också: Vi älskar vårt nya liv med får och gårdsmejeri!

Störtförälskade i mejeriet

 Hönsmatning hör till förmiddagsrutinerna för dottern Marigel, 1,5 år. Tre tuppar och elva höns ingår i flocken i trädgården.
Hönsmatning hör till förmiddagsrutinerna för dottern Marigel, 1,5 år. Tre tuppar och elva höns ingår i flocken i trädgården. FOTO: Karin Wildheim

Trots att båda jobbade mycket, Johan som kökschef på Varbergs Kusthotell och Rina som fastighetsmäklare, lyckades de göra många utflykter den sommaren.

En gick till visningen av mejeriet.

– Där var hur mycket folk som helst. Jag avskydde dem allihop! Det kändes som om de trängt sig in hemma hos oss, säger Johan.

Han och Rina blev störtförälskade, inte bara i varandra utan även i den gamla industrifastigheten.

Huset hade efter att Lis andelsmejeri hade lagts ner på trettiotalet förvandlats först till tvätteri och därefter till ett släkthus för fester och tillfälliga arrangemang.

Renoverade långsamt

 Nästan allt fanns i gömmorna när Johan och Rina öppnade restaurangen. Sammanlagt har de bara behövt handla för 1500 kronor på Ikea.
Nästan allt fanns i gömmorna när Johan och Rina öppnade restaurangen. Sammanlagt har de bara behövt handla för 1500 kronor på Ikea. FOTO: Karin Wildheim

Den 4 november 2013 flyttade de in. Vinden ven från havet över åkrarna. Stenkåken var utkyld och iskall, reparationsbehoven omfattande och dessutom var det fullt av grejer överallt.

– Bäst var att de hade lämnat gummistövlar och tjocka jackor åt oss! säger Rina.

Johan minns hur oroliga de var för allting i början. Kanske var det bra eftersom det fick dem att tveka och inte sätta igång med en massa omfattande renoveringsarbeten.

– Vi hade kunnat förstöra allt väldigt snabbt, konstaterar Rina.

Hittar nya rum

 Rina och Johan tycker om gamla saker och har inte låtit något gå till spillo, som mejeriets gamla kassaapparat.
Rina och Johan tycker om gamla saker och har inte låtit något gå till spillo, som mejeriets gamla kassaapparat. FOTO: Karin Wildheim

I stället har de grejat och sorterat bland alla pinaler efter hand. Värmesystemet är bytt och nytt avlopp installerat. Husets har bjudit på många överraskningar.

– Under våra utforskningar har vi till exempel hittat två extrautrymmen, ett bakom köket och ett bakom badrummet. Nu är vi uppe i 26 rum och kök, säger Rina.

Restaurangverksamheten har också fått växa fram i maklig takt. Det började med att en kompis med foodtruck behövde låna en matsal.

Restaurang i stället för vardagsrum

 Bild från i somras som visar "hemkänslan" som Johan och Rina vill förmedla.
Bild från i somras som visar "hemkänslan" som Johan och Rina vill förmedla. FOTO: Knútur Kristjánsson

Upplevelsen var så rolig att Rina och Johan bestämde sig för att bygga ett eget restaurangkök.

– Vi visste att vi ville göra något med mat. Men exakt vad har fått formas efter resans gång, säger Johan.

– Att ha gäster här var så givet, med lokalen i två etage och originalkaklet kvar på väggarna. Det är för coolt för att bara vara någons vardagsrum, lägger Rina till.

Läs också: Malena lever på sin passion för ramslök

Rina Ratell och Johan Blidberg

Ålder: Johan är 36 år, Rina 38.

Bor: I Långås, i ett före detta mejeri byggt 1896

Familj: Varandra och dottern Marigel, 1,5 år.

Yrke: Husmor (Johan) och värdmästare (Rina).

Aktuella: Driver hemmahos-krogen ”Lis mejeri”. Gifte sig i TV-programmet ”Mys bröllop”, som sändes på TV4 före jul.

Intressen: ”Vi tycker om musik och har just startat ett band för att kunna spela Pippi Långstrump-låtar tillsammans med Marigel.”

Så fixade de företaget

Finansiering: Det fanns ett extra utrymme i huset, som gjorde det möjligt för Rina och Johan att starta krog i lokaler de ”fått på köpet”.

Omsättning: Omkring 1,7 miljoner de första två åren.

Marknadsföringen: ”Ödmjuk -genom ”mun-till-mun-metoden”, hemsidan www.lismejeri.se och sociala medier.

Antal anställda: Rina och Johan jobbar heltid. Plus ett stort antal timanställda, som jobbar alltifrån en gång om året till flera kvällar i månaden.

Största misstaget under starten: ”Att vi var så oroliga för allt och knöt nävarna så hårt, beredda på strid. Onödigt när allt gick så otroligt smidigt!”

Vad gick bättre än ni trodde: ”Allt, faktiskt! Redan när vi lade ut de första kvällarna vi skulle ha öppet kom det gäster! Sedan har det rullat på.”

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen