Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 29 januari 2019

Robert Danielsson brinner för att rädda ödehus

Med tjugo års erfarenhet av byggnadsvård och 11 000 människors samlade kunskap och intresse för restaurering, har Robert Danielsson skrivit en bok som kittlar fantasin.

 Upprustning av ödehus är spännande projekt som bidrar till en vitalisering av landsbygden. Om det handlar Robert Danielssons fina bok med åtta exempel på människor som lyckats.
Upprustning av ödehus är spännande projekt som bidrar till en vitalisering av landsbygden. Om det handlar Robert Danielssons fina bok med åtta exempel på människor som lyckats. FOTO: Per Myrehed/Istock

Från ruckel till pärla – så beskrivs processen att förvandla ett ödehus till ett nytt hem. Byggnadsvårdaren Robert Danielsson har skrivit en bok om hus som fått nya liv, Ödehus – från ruckel till pärla.

– Det finns kulturhistoriska och ekonomiska värden i hus som lämnats åt sitt öde. Jag och många med mig ser dem som en resurs som förtjänar en andra chans, säger Robert Danielsson.

Till nyfikna på ödehus

Tankarna på boken började redan för fem år sedan när Robert Danielsson skrev en artikel om Bråbygden i Småland. Trots boendebrist hade man inte sett ödehusen som en resurs. Med enkla medel lyckades bygden vända på en negativ flyttspiral.

Läs också: Linda och Thomas räddade ödehuset – se den fantastiska förvandlingen

Projektet väckte Roberts eget intresse för att rädda ett hus och han började undersöka möjligheterna.

– Jag insåg att det inte finns någon bra portal för detta. Jag startade en Facebookgrupp som på bara en timme fick 200 medlemmar.

Gruppen ”Jag räddade ett ödehus” har vuxit så det knakar och har i dag 11 000 medlemmar. Den vänder sig till människor som har räddat ett ödehus, vill rädda ett övergivet hus eller vill sälja ett ödehus för räddning eller flyttning.

 Boken Ödehus – från ruckel till pärla av Robert Danielsson.
Boken Ödehus – från ruckel till pärla av Robert Danielsson.

Åtta inspirerande historier

Gruppen fungerar som kunskaps- och inspirationskälla. Det finns förstås frågor som dyker upp gång på gång, problem som många stöter på och regler man bör känna till. Det är där Roberts bok nu ska ge svar.

– Jag vill med det goda exemplets kraft sporra, engagera och uppmuntra människor som gett sig in i dessa projekt. Boken tar upp åtta intressanta berättelser och byggnadsvårdsfördjupningar i ödehusrelaterade frågor.

Läs också: Det övergivna hotellet fick nytt liv – tack vare gemensamma byakrafter

Säljs i Land Shopping

Men det är inte bara den som är beredd att viga sin tid åt ödehus som boken vänder sig till. Läsare av alla slag kommer att fascineras över människans förmåga att skapa med egna händer och att göra någonting vackert av det som en gång ratats.

Första upplagan av boken släpptes i somras och sålde slut på bara tre veckor. Robert ger nu ut den i eget förlag och den finns att köpa i Land Shopping.

Här kan du köpa boken Ödehus – från ruckel till pärla av Robert Danielsson

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen