Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 30 april 2020

Robert och Jennifer räddar ödehus i ”Landsbygdsdröm”

Inventering och förmedling av ödehus – och plantering av landsbygdsdrömmar. Det är kärnan i Jennifer Erlandssons och Robert Danielssons nya webbsända tv-serie Landsbygdsdröm.

– Vi vill ha kul och göra skillnad – det här är positiv landsbygdsreklam, säger Jennifer.

Hon är en av hjärnorna bakom Lev din dröm, succéinitiativet som matchar ödehus på Falkenbergs landsbygd med nya företagare som vill flytta till kommunen. Han är eldsjälen och byggnadsvårdaren bakom den populära Facebookgruppen Jag räddade ett ödehus. Tillsammans ska Jennifer Erlandsson och Robert Danielsson nu rädda Sveriges ödehus i webbsända tv-serien Landsbygdsdröm – men också visa att livet på landet är mer än nedläggningar och besparingar.

– Vi tröttnade på att man alltid klankar ner på landsbygden. För mig bottnar det i en frustration att man i media ofta fokuserar på det negativa – vem vill bo på en plats som man bara påtalat allt negativt om? Och Robert är frustrerad över att man alltid ska riva det gamla och bygga nytt, säger Jennifer.

Läs också: Bli av med silverfiskar – guide

Byggnadsvårdsskola och drömliv på landet

Den röda tråden i serien är presentationen av ödehus och orterna där husen ligger. Men tittarna ska också tillsammans med Jennifer få gå i Roberts byggnadsvårdsskola – vad krävs egentligen för att kunna rädda ett ödehus, vilka är fallgroparna och vad kostar det? Men det blir också besök hos människor som väljer att leva drömlivet på landet – och kanske dyker en och annan kändis upp.

Målet med serien är att hitta nya ägare till husen, människor som drömmer om att flytta till landsbygden.

– Jag brinner för livet på landet och det härliga i det, medan Robert brinner för att uppmärksamma och rädda de vackra gamla husen. Som tittare får man sen stå ut med att vi inte alltid kommer överens. Han gillar till exempel inte idén om ett Ikea-kök i ett gammalt hus, men det gör jag, säger Jennifer och skrattar.

Premiär i maj

 I nya webbserien ”Landsbygdsdröm” ska Jennifer Erlandsson och Robert Danielsson matcha ödehus med människor som drömmer om att flytta till landsbygden.
I nya webbserien ”Landsbygdsdröm” ska Jennifer Erlandsson och Robert Danielsson matcha ödehus med människor som drömmer om att flytta till landsbygden. FOTO: Landsbygdsdröm

Tillsammans med fotograferna Theresia Sandahl och Emma Nordström har de nu spelat in tre avsnitt där ödehus på olika platser i Sverige står i fokus. Tanken är att det ska bli ytterligare cirka fem avsnitt.

Serien kommer att publiceras på Youtube från och med maj månad.

Hur hittar ni ödehusen som syns i Landsbygdsdröm?

– Robert har en enorm tillgång i sin ödehusgrupp på Facebook. Men man behöver inte åka särskilt långt i något väderstreck för att hitta ett. De finns till och med i större samhällen. Vårt största arbete är att försöka hitta ägaren och få denna att släppa sitt hus.

Läs också: Fönsterputs – recept

Viktigt bevara snickarglädje

Det finns nämligen oftast en historia bakom varje ödehus, berättar Jennifer. Och som ägare är man sällan stolt över att huset fått stå öde. Att husen är värda att räddas är hon övertygad om. Inte minst av kulturhistoriska skäl – och för att visa aktning för det våra förfäder la ner sin själ i att bygga.

– Det finns en väldig charm i äldre hus och de är fantastiskt vackra. Det syns att det finns ett hantverk och en känsla när man byggt, att man byggt huset för att det ska älskas. Det gör ont i mig när jag ser sådan snickarglädje som bara står och förfaller. De är värda en upprättelse. Vi bygger sällan sådana hus idag.

Glädje när hus räddas

Att rädda ett ödehus är inte det enklaste eller det billigaste projektet. Men Jennifer har i och med sitt arbete med tomma hus i Falkenberg på nära håll sett vad rätt ägare kan göra.

– Det är så roligt när man åker förbi ett hus man tittat på i sex års tid och ser att den nye ägaren nu röjt runt huset och att det står byggmaterial på gårdsplanen. Då känner man bara ”yes”!

Tipsa Landsbygdsdröm

”Landsbygdsdröms” hemsida vill man nu gärna få in tips från dig som lever på landet om varför din ort är så bra att bo på.

– Berätta för oss om alla häftiga människor och coola initiativ, berätta varför vi ska spela in Landsbygdsdröm just där du bor, säger Jennifer.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen