Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 27 december 2019

Röken avslöjar om du eldar rätt

Gult och grått är inte bra. Skorstensröken avslöjar om du lyckats få till en ren och effektiv brasa.

 Håll koll på hur röken ser ut när du eldar.
Håll koll på hur röken ser ut när du eldar.

Det finns bara fördelar. Om förbränningen i vedpannan blir effektiv får du ut så mycket energi det går ur veden, utsläppen minskar och det blir mindre sot och klet i skorstenen.

Börja med torr ved och se till att tillförseln är god.

Ställ sedan diagnos på förbränningen genom att titta på röken.

Se upp med gulaktig rök

• Väl eldat syns röken nästan inte alls, är det kallt syns mest vit kondens.

• Är röken gulaktig, svart eller grå brinner det inte bra. Gå in och felsök.

Felsökning för vedeldning

1. Har elden fått fart? Röken blir mörkare innan elden tagit sig. Ge brasan lite tid. Vill det inte börja brinna kan veden vara för tätt lagd i brännkammaren. Lägg vedträna luftigt och tänd uppifrån.

Tänd gärna i fint späntad ved eller med någon typ av tändmedel, exempelvis briketter eller tändblock. Tidningspapper kan hindra tillförseln av luft i vedtraven och ge dålig förbränning.

2. Kontrollera bränslet. Elda bara med ved och se till att den är lagom torr. Fuktprocenten ska ligga mellan 15 och 20 procent. Har du ingen fuktmätare är tumregeln att veden ska ha legat utomhus under tak och torkat minst ett halvår.

Förvara inte veden inne för länge, då blir den för torr.

3. Titta på lågorna. Kika genom siktglaset om din panna har ett sådant. Brinner lågan klart gul utan att sota eller imma igen glaset är förbränningen bra. Annars kan det behövas mer luft.

Grundregeln är att man har luckan lite öppen när elden tänds och tills den tagit sig i de översta vedträna. Sedan stängs luckan och spjällen hålls öppna en liten stund till. Minska lufttillförseln när elden kommit i gång ordentligt.

4. Lär dig din panna. Förbränningen och effektiviteten i pannan kan bli sämre om den inte sköts om, sotas och askas ur.

Läs på instruktionsboken för din vedpanna. Här står till exempel hur och hur ofta den bör sotas och askas ur, vilka rökgastemperaturer som är optimala och hur de olika reglagen för lufttillförsel fungerar.

Läs också: Vedspisar får undantag från de nya utsläppskraven

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen