Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 19 oktober 2015

ROT-rusa inte – 10 råd som hjälper dig ROT:a rätt

Det är bara två månader kvar. Vid årsskiftet blir ROT-avdraget tunnare. I år får man dra av 50 procent av arbetskostnaden, nästa år bara 30 procent. Men skynda lagom. Här är 10 råd att ha i bakfickan så att inte ROT-rusningen blir en förlustaffär.

FOTO: All over press

1. Passa inte på bara för att det går

Gör jobb du behöver ha gjorda, inget annat. ROT-avdraget ger dig möjlighet att få jobbet gjort billigare men material och transporter kostar också pengar. Kanske är det smartare att lägga pengarna på ett nytt tak till våren än på ett skönhetslyft av köket just nu.

2. Kontrollera reglerna

Läs på noga så att du verkligen vet att du får göra avdrag för de jobb du tänkt dig. Till exempel får man inte göra avdrag för att bygga Attefallshus.

3. Titta på nivåerna

ROT-avdraget har ett tak på 50 000 per person. Kontrollera att din inkomst räcker för att göra avdraget och att du inte redan nått 50 000-taket under året på tidigare hantverkstjänster. För att få göra fullt avdrag krävs en månadslön på cirka 27000 kronor.

4. Skaffa tillstånd

Red ut vilka tillstånd som krävs och räkna på tiden. Se till exempel till att det finns tid för att lämna in och få ansökan godkänd för sådant som nytt avlopp och bergvärme.

5. Ta in flera anbud

Ta inte första bästa företag bara för att det är bråttom. Om just den hantverkare du valt saltar priset kanske du inte tjänar på att skynda för ROT-avdragets skull.

6. Kolla firman

Kontrollera att den hantverkare du valt har F-skatt och att hen inte har skulder hos Kronofogden. Se också till att företaget har ansvarsförsäkringar och att det är medlem i en branschorganisation.

Läs även: Så slipper du fuskbyggare – 10 smarta tips

7. Be att få referenser

Att få prata med andra nöjda kunder ökar chansen för att du ska bli nöjd med jobbet, inte bara med priset.

8. Gör riktiga avtal

Skriv tydliga avtal med hantverkaren. Se till att dina krav på jobbet är tydliga och nedskrivna. Avtalet ska också innehålla garanti för jobbet.

9. Betala aldrig i förskott

Öppna inte plånboken innan du fått det du beställt, inte ens för att det är bråttom. I vissa fall kan man göra en delbetalningsplan där betalning utgår för delar av arbetet när de gjorts klara.

10. Gör en tidsplan

Om jobbet inte är klart till årsskiftet hamnar betalningen i alla fall på nästa räkenskaps år när reglerna är mindre förmånliga.

 

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen