Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 20 augusti 2018

Så äcklig är din handduk – 4 tips som håller den fräsch

Du har förmodligen förstått vid det här laget att din handduk är ett näste för massa bakterier.

Men det finns enkla vardagsrutiner som håller handdukarna fräscha.

 Låt handduken torka helt mellan användningarna för att undvika bakteriebildning.
Låt handduken torka helt mellan användningarna för att undvika bakteriebildning. FOTO: Istock

Efter användning blir din duschhandduk en attraktiv plats för svampar och bakterier och samlar dessutom döda hudceller och kroppsvätskor. Men för att slippa tvätta din handduk var och varannan dag – vilket ju dessutom är hemskt miljöovänligt – se till att anamma dessa rutiner så räcker det att tvätta handduken var 14:e dag.

Låt handduken torka

Det viktigaste är att låta handduken torka helt mellan användningarna. Får den aldrig torka börjar den väldigt lätt lukta surt, då fuktigheten drar åt sig bakterier.

Häng luftigt

Låt handduken hänga fritt och luftigt i ett torrt utrymme, eller på varm handdukstork. Häng inte handduken över en dörr – fuktigheten förstör dörren!

Dela inte handduk

Se till att alla familjemedlemmar använder egna handdukar. Annars kan smittor lätt sprida sig mellan dem.

Tvätta varmt

Tvätta handdukar på 60 grader. Vid 40 grader försvinner nämligen inte bakterierna. Fyll inte heller tvättmaskinen upp till bredden, tvätten måste kunna cirkulera. Och skippa sköljmedlet – det lägger sig som en hinna runt fibern och försämrar förmågan att suga upp vatten.

Läs också: Så håller du disktrasan fräsch och bakteriefri – 5 bra tips!

Diskhandduken kan göra dig sjuk

Även diskhanddukar i köket blir lätt en bakteriehärd. Sådana bakterier kan till och med leda till sjukdom, infektioner och matförgiftning. Forskare har kunnat fastslå att diskhanddukar som bara har ett användningsområde innehåller färre bakterier än de som används till flera olika syften, skriver Hälsoliv.

Tvätta därför diskhanddukarna och byt ut dem regelbundet. Låt dem torka ordentligt efter tvätt, och byt också disktrasa, diskborste och tvättsvampar i köket regelbundet.

LAND SHOPPING: Här är disktrasan som stoppar snusket i köket

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen