Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 17 oktober 2018

Så äcklig är din huvudkudde – här är bästa skötselknepen

Om du har på ditt samvete att du sällan, eller kanske aldrig, tvättar sängkudden – då är det läge att tänka om.

Din underbara kudde är tyvärr rena himmelriket för kvalster och annat snusk.

Men med lite extra omtanke då och då slipper du det oönskade sällskapet i sängen.

 Din huvudkudde är rena himmelriket för kvalster och annat snusk.
Din huvudkudde är rena himmelriket för kvalster och annat snusk. FOTO: iStock

Det kan låta som skrämselpropaganda, men sängkuddar kan faktiskt bli riktigt äckliga – och det snabbt. Efter två år kan så mycket som en tiodel av din kuddes vikt bestå av döda kvalster, visar studier från Ohio State University.

Under en natt utsöndrar en människa ungefär 1,5 deciliter svett och en stor del avdunstar från huvudet. Tvättar man inte kudden regelbundet fylls den upp med kvalster, dess avföring, bakterier och döda hudceller. Det kan i sin tur orsaka kvalsterallergier, något som blir allt vanligare i Sverige, skriver Expressen.

Efter ungefär två år är kuddens livslängd förbrukad. Om kudden är gul i stället för vit och fortfarande klumpar sig eller är platt när du har torktumlat kan det vara dags att byta. Ett annat trick är att vika din huvudkudde på mitten – stannar den där, så är det definitivt dags att byta kudde.

Läs också: Så ofta ska du tvätta dina sängkläder

Så ofta ska du tvätta kudden

Huvudkudden ska helst tvättas två gånger per år. Både kudde och täcke mår även bra av att vädras då och då. Jysk rekommenderar att man ska skaka täcken och kuddar varje dag för att dunen eller fjädrarna ska behålla sin fyllighet och spänstighet. Däremot ska du inte piska vare sig kudden eller täcket, det förstör fibrerna och fjädrarna inuti. Dammsugning är heller ingen bra idé.

Använd gärna ett kuddfodral under örngottet och tvätta det lika ofta som örngottet – gärna en gång i veckan. Observera också att om du svettas mycket på nätterna kan du behöva byta och tvätta kudden oftare.

Läs också: Så äcklig är din handduk – 4 tips som håller den fräsch

Så tvättar du kuddarna

Kontrollera först att kudden inte har några revor eller hål för att undvika dunexplosion i tvättmaskinen. Lägg in max två kuddar i tvättmaskinen och kör ett tvättprogram enligt tvättanvisningen. De flesta kuddarna ska tåla 60 grader för att ta död på organismer och kvalster. Kör gärna centrifugering två gånger för att få ut så mycket vatten som möjligt efter tvätten.

Använd helst ett enzymfritt tvättmedel för kuddar och täcken med naturfyllning. Vanligt tvättmedel innehåller enzymer som tar bort det naturliga fettet i fjädrar och dun, vilket är det som hjälper till att isolera värmen. Undvik även sköljmedel.

Läs också: Ta hand om din gjutjärnspanna – bästa skötselknepen

Torktumla med tennisbollar

Titta på tvättanvisningarna så att din kudde tål att torktumlas. Lägg 2-4 tennisbollar (finns även särskilda torkbollar att köpa) i strumpor och låt dem tumlas ihop med kuddarna. Bollarna fluffar upp kuddarna, fördelar fyllningen och hjälper dem att torka snabbare. Du kan ta ut kudden var tjugonde minut och skaka om den för att undvika att fyllningen klumpar sig. Håll koll så att kuddarna blir helt genomtorra, minsta fukt kan orsaka mögel.

Läs också: Bananflugan: Det gör den i köket och därför borde du tacka den

Kuddar du inte ska tvätta

Det finns några kuddar som du inte kan tvätta, däribland tempurkuddar. Just tempurkuddar ska i regel vara behandlade mot kvalster redan vid tillverkningen. Skumgummikuddar ska du inte tvätta. Torka den i stället lätt med en varm, fuktig trasa. Torktumla aldrig skumgummi – då kan materialet smälta! Låt dem lufttorka i stället. Du kan också dammsuga skumgummikuddar.

Källa:IcaKuriren, Expressen, Jysk, Business Insider, Allers

SHOPPING: Är du redo för nya rutiner? Börja städa giftfritt

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen