Så blir ditt nya tak billigare och bättre
Börja med en grundlig kontroll innan du beställer takrenovering.
– Om du vet hur ditt tak mår behöver du inte betala för att byta något i onödan, säger Johanna Lindström, byggsakkunnig på Anticimex.
Att renovera ett tak handlar om så mycket mer än att bara ringa rätt hantverkare.
– Börja med att undersöka taket och se var problemen verkligen finns, förklarar Johanna Lindström.
En bra tak-kontroll kan spara en oerhörd massa pengar. I extremfallen kan renoveringsföretaget kasta bort fullt fungerande takpannor och sätta upp nya samtidigt som en spröd takpapp, murken läkt eller läckande hängrännor får sitta kvar och fortsätta orsaka problem.
Läs också: Första hjälpen när fukten kommer in
– Man kan börja med att kolla själv. Annars säljer vi och många andra företag tjänster som innebär att man får en besiktning och goda råd innan jobbet beställs. Vissa erbjuder också en besiktning innan takrenoverarna gör klart jobbet.
Johanna rekommenderar en tur upp på vinden först av allt. Där kan man oftast se om taket läcker och samtidigt få en idé om var problemet sitter. Är ränndalarna eller nockpannorna felsatta? Har plåtar runt takfönster och skorsten gett med sig?
– Sedan kan man titta på utsidan och se hur det fungerar. Häng inte upp dig på hur gammalt taket är, poängterar Johanna.
Enligt Johanna är uppskattningar av hur länge ett takmaterial håller just uppskattningar. Takets läge, lutning och vindförhållanden påverkar livslängden också.
Ett bra sätt att kontrollera takets funktion är att vänta in nästa störtregn.
– Titta noga på hur vattnet rinner. Tar det sig via ränndalar, plåtar och hängrännor ner från taket eller smiter det in någonstans.
Fyra hållpunkter för ett lyckat takbyte
1. Kolla papp och läkt.
Takpappen skyddar taket och huset mot vatten. Trasig och spröd papp måste åtgärdas. Lyft på några pannor och titta.
Om några pannor hasat ner eller om de inte längre ligger i linje på bärläkten kan det bero på att bärläkten är murken.
Annars är det sällan problem med läckage mitt på taket. Vattenskador är vanligast vid takfot, nock, genomföringar och ränndalar.
2. Undersök takpannornas skick.
De behöver inte alltid bytas allihop. Kanske räcker det med att byta några trasiga. Om de är i gott skick kan de lyftas bort när resten av taket renoveras och sedan lyftas på plats igen.
3. Glöm inte plåtarbetet.
Hängrännor, vindskiveplåtar, beslag, fotplåtar är bra att prata igenom med hantverkaren innan. Enligt Johanna Lindström glöms det ibland bort eftersom plåtarbeten oftast hamnar på en annan yrkesgrupp.
4. Räkna med taksäkerheten.
Se till att montera takstegar, plattformar, snörasskydd och annat ditt tak behöver på en gång. Det är inte kul om sotaren vägrar klättra upp vid nästa besök.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.