Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 18 maj 2017

Så bygger du en enkel jordkällare

Ett enklare alternativ till att bygga en riktig jordkällare är att förvara grönsaker och frukt i ett nergrävt cementrör. Så här bygger du en egen variant.

Bild 1/3 FOTO: Niklas Kämpargård
Bild 2/3
Bild 3/3

Så här gör du:

1. Rätt storlek

Välj inte en större diameter på cementröret än vad du tror dig kunna fylla upp. I ett alltför stort rör kan det vara svårt att hålla plusgrader när kylan kryper under nollstrecket.

2. Välj plats

Se ut en torr och väldränerad plats i trädgården, gärna nära husets grund, för att ta del av spillvärmen som letar sig ut från grunden. Ett tips är att gräva ner röret när grundvattennivån står som högst tidigt på våren, för att vara säker på att det verkligen inte sipprar ut vatten i ditt grävda hål. Sänk ner röret i marken och fyll upp med grus både inuti och runtomkring röret. Isolera gärna utsidan med hjälp av frigolit.

3. Inte för djupt

Tänk på att förvaringsutrymmet inte bör vara djupare än 100-120 cm. Är det risk för att marken blir vattensjuk bör du gräva ytterligare någon meter och börja med en stenkista längst ner i botten. Alternativt kan du lägga stenkistan en bit bort och låta en tunn dräneringsslang leda vattnet från för­varingstunneln till stenkistan bredvid.

4. Skydda med lock

När du väljer lock behöver du hitta ett skydd som inte bara skyddar från nederbörd uppifrån. Locket måste också vara välisolerat och förhindra att ky­lan kryper ner i konstruktionen. Har du svårt att få locket att hålla tätt kan du montera ett större cementrör (med vidare diameter) ovan mark och täcka med ett klassiskt brunnslock som används på gator och torg.
Montera gärna ett litet ventilationsrör, 2-3 cm i diameter, rakt i locket för att öka luftcirkulationen. Glöm inte att täcka hålet när vintern kommer.

5. Fyll med trädgårdens skatter!

När allt är på plats är det bara att fylla upp förvaringsröret med trädgårdens godsaker. Försök att skilja på frukt och grönsaker för att äppelskördens etylengas inte ska förstöra resten av skörden. Förvara lök, morötter, potatis, palsternacka och trädgårdens alla rotfrukter i röret. Även squash mår bra i cementröret, liksom kål som trivs med en lagringstemperatur runt nollstrecket, gärna med en luftfuktighet på 90-95 procent. Lägg kålen i en kartong av papper eller rakt i en nätsäck och sänk ner i cement­ röret. Efter hand som du plockar upp frukt och grönt fyller du på med halm för att stänga ute kylan.

Bortsett från ren vinterförvaring kan du också använda cementröret som extraförvaring under sommaren. Nackdelen är att det är svårt att stuva om i röret när du hamnar på mage med överkroppen långt ner i cementröret.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen