Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 28 januari 2019

Så bygger du en trall som håller

Läs på innan om du ska bygga trall. Rekommendationer från Svenskt Trä hjälper dig bygga en trall som håller längre, blir snyggare och fungerar bättre.

 Lättare att lyckas med trallen med nya råd från Svenskt Trä.
Lättare att lyckas med trallen med nya råd från Svenskt Trä. FOTO: Istock

Svenska gräsmattor krymper och altanerna blir större. Samtidigt kommer rapporter från besvikna trallbyggare som drabbats av skruvar som gått av.

För att lösa problemen har branschorganisationen Svenskt Trä gjort ett paket med rekommendationer. Råden ska ge ett trädäck som håller länge och dessutom har en så hållbar grundkonstruktion att man kan byta trall när den till slut tjänat ut.

Bygger på blöt myt

– Många av problemen bygger på myten att allt trallvirke är fuktigt. Det stämmer inte. Det kan ha legat länge sedan det impregnerats och torkat, säger Johan Fröbel, teknisk chef på Svenskt Trä.

Ändarna kan vara torrare än mitten eller tvärt om. Det innebär att virket kan se ut som en carvingskida med bredare ändar eller vara bredast mitt på.

– Om man då bara sätter en distans mellan trallbrädorna och skruvar fast kan mellanrummet mellan dem bli för litet någonstans.

Läs också: Rengöra och reparera altanen – så ska du göra

Resultatet kan bli att trallskruvar dras av när virket sväller. Det kan också bli för tätt så att vatten blir liggande på ytan på vintern, det fryser och blir halkigt.

Snörslå – inte spik

För att råda bot på det vill Svenskt Trä få trallbyggarna att byta mätmetod. I stället för att klämma ned en spik mellan trallbrädorna för att få ett visst mellanrum är det bättre att mäta upp det ideala avståndet från kant till kant på trallvirket och märka upp det med märksnöre (snörslå).

Svenskt Trä har räknat på saken och tagit fram en tabell med de ideala avstånden för varje trallmaterial och varje bredd. En impregnerad trallbräda på 70 mm ska ha ett avstånd kant till kant på 74 mm, 120 mm läggs med 126 mm kant till kant och så vidare.

Samtidigt utökas rekommendationerna med fler punkter som underlättar.

Välj rätt regelavstånd och trallskruv/kamspik

För att inte trallen ska svikta bör golvbjälkarna under sitta närmare varandra ju tunnare trallbrädan är. Det är också viktigt att välja rätt längd på kamspik och trallskruv. Längden på trallskruvens hals, den utan gängor, är också viktig.

Ett exempel är att 22 mm tjock trall byggs med 40 cm centrumavstånd mellan golvbjälkarna under medan 28 mm tjock kan ligga på ett 60 cm centrumavstånd utan att det blir gungigt.

Glad gubbe eller ledsen?

Titta i änden på trallen. Helst ska trallen ligga med kärnsidan upp, alltså så att årsringarna ser glada ut. Om den sidan av trallen ser trist ut går det att vända sura sidan upp.

Tätt stöd i skarv på regel

När ändträ skarvas på regel sätts trallskruven ofta nära trallens ytterkant och snett neråt för att nå golvbjälken under.

Det ger en svag skarv som lätt drabbas av vattenskador. I stället råder Svenskt Trä att extra reglar sätts intill golvbjälken under skarven. Ovanpå läggs grundisoleringspapp.

Det ger en skarv med skruvar rakt ner, långt från ändträt, och ett skydd mot vatten som kommer uppifrån.

Sätt trallskruv med rätt avstånd

För nära kanten och trallen kan spricka. Svenskt Träs råd är att skruven sätts 30 mm från ytterkant. Trall på 45 och 70 mm monteras med en trallskruv i centrum.

Skruvstil som håller längre

Att dra ner trallskruven i trallen så att skallen dyker under ytan är ingen bra idé. Det river sönder ändträt och ger en liten inbuktning som samlar vatten. Bättre att dra trallskruven så att den ligger precis i ytan.

Till sist, förborra alltid när du ska skruva nära ändträt. Det där knakande ljudet när virket spricker gör ont i trallbyggaröron.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen