Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 4 maj 2018

Så bygger du ett utekök – 6 råd på vägen

Sugen på ett utekök?

Nu är det lättare än någonsin att skaffa ett men tänk efter före. Bygg ett kök som gör livet mer njutningsfullt, inte krångligare.

 Gamla fönster, en gammal porslinsho och gott om förvaring – snyggt och skräddarsytt utekök.
Gamla fönster, en gammal porslinsho och gott om förvaring – snyggt och skräddarsytt utekök. FOTO: IBL

Utekök finns färdiga att köpa men om man skalar av frågan ända in på skelettet är det lätt att planera och bygga ett riktigt skräddarsytt utekök och lättare blir det.

En hemmasnickrad eller omgjord bänk i rätt höjd kan förses med en lös diskho och precis den värmekälla du vill ha för att laga mat som du själv helst vill.

Behöver du diska ute?

 Utekök till lunch, snacksvagn till kvällen – uteköksdelar på hjul ger fördelar.
Utekök till lunch, snacksvagn till kvällen – uteköksdelar på hjul ger fördelar. FOTO: Istock

Nytt på marknaden är speciella hoar, gasbrännare, kokplattor och kolgrillar som är gjorda speciellt för att bygga in i en befintlig bänk utomhus.

Så börja med en bänk men framför allt med en riktigt bra plan, för mer grejer och tyngre grejer är inte alltid rätt.

Fundera klart först. Ska du verkligen diska ute? Kanske diskhon bara behövs för att skölja grönsaker och tvätta händer.

Och är det bästa verkligen ett kök med blytung betongskiva som står på samma plats året om? Kanske är det bättre med flera små, flyttbara delar du lätt skjutsar runt där de bäst behövs.

Checklista för ditt nya utekök:

Plats för kocken: En rejäl avställningsyta och plats att tillreda maten på är A och O. Vill du bygga bänkar själv, tänk på arbetshöjden och på att ge bänkarna en bakkant som hindrar att saker trillar ner bakom bänken.

Arbetsbänkar kan byggas av enkelt regelvirke, av gamla lastpallar eller av färdigköpta möbler som anpassas för behovet.

Förvaring: Använd utrymmet under bänken för förvaring. Grillverktyg, bunkar, grillkol, skärbrädor och annat praktiskt kan stå ute hela sommaren.

Fundera också på om du vill ha en flyttbar grill att laga maten på. Den kan få plats på en hylla eller förvaras inrullad under bänken.

Säker flamma: Köper du en grill för inbyggnad är den försedd med insats som skyddar omgivande träkonstruktion mot värmen och elden.

Var noga med brandsäkringen om du bygger själv. En grill behöver ett eldfast underlag och ett säkert avstånd till brännbart på alla sidor. Se också upp med gnistbildning.

Komplettera varje kök med öppen flamma med lock till eldstaden, brandfilt och brandsläckare.

Vatten och avlopp: Det behöver inte vara krångligt. Enklaste lösningen är kallvatten som kopplas till en kran med en trädgårdsslang med snabbkoppling under diskbänken. Det ger dig möjlighet att skölja grönsaker och tvätta händerna. Dricksvatten kan förvaras i en dunk med kran i stället.

Diskhon behöver inte heller vara just en diskho. Gör ett hål i botten på en fin skål och koppla ett plaströr undertill. Sköljvattnet kan ledas till en hink, till en törstig rabatt eller en stenkista som filtrerar vattnet.

El och ljus: Vill du använda elektriska köksredskap eller kokplatta utomhus måste installationen vara anpassad för utomhusbruk. Dra aldrig en skarvsladd från uttag inomhus.

El utomhus kräver jordfelsbrytare, jordade utomhusuttag och skarvsladdar märkta med kapslingsklass IP54.

Se också till att de elektriska apparater du använder ute är fuktskyddade och i gott skick.

För belysning ute är det enklast att välja ett lågvoltsystem på 24 volt. Det kan du dra själv.

Skydd och placering: Nära till köket för mindre spring är en bra utgångspunkt. Fundera också på om ditt utekök ska stå kvar året om. Om det står utan skydd mot regn och snö måste alla material du använt vara frostsäkra och tåla vintern.

Väljer du att sätta alla delarna till ditt utekök på hjul är saken biff, rulla runt dit det passar bäst och rulla undan för vinterförvaring.

Läs också: 6 kök, grillar och spisar för utomhusbruk

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen