Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 24 april 2021

Så byter du en trasig fönsterruta

Klirr! Rutan i bitar men ingen fara.

Så här gör du för att byta ut ett trasigt fönsterglas mot ett helt.

 Ingen katastrof. Spröjsade fönster är perfekta att laga själv, små glas att hantera.
Ingen katastrof. Spröjsade fönster är perfekta att laga själv, små glas att hantera. FOTO: Istock

Låt krampen släppa. På TV-program med flinka glasmästare och byggnadsvårdare faller rutan alltid rakt ner i falsen och när kittkniven glider över falsen lämnas en spikrak, glänsande kittrand.

Det kanske inte känns så när du själv ska byta men det gör inget. Byt bara! Öva och fuska om du behöver. Fastna inte i att du inte kan göra allt perfekt. Det värsta av allt är om det inte blir gjort alls.

Läs också: Så lagar du en trasig skottkärra

Det här behöver du:

 Hovtång är perfekt att dra ut stift med.
Hovtång är perfekt att dra ut stift med. FOTO: TT

En ny ruta, du kan skära till en själv men det lättaste är att beställa en tillskuren hos glasmästaren.

Glasskärare, liten hammare och hovtång eller annan platt tång.

Stifttråd, kallas också fönsterstift.

Fönsterkitt, välj mellan traditionellt linoljekitt i burk och modernt i limpatron.

Så byter du en trasig ruta

1. Det här tunna glaset i fönstret mellan två rum har fått en spricka men det sitter kvar. Vi börjar med att ritsa i kors över rutan med glasskäraren.

 Ritsa först i kryss.
Ritsa först i kryss. FOTO: Kristina Bäckström

2. Knacka försiktigt mitt i krysset så att rutan spricker. Håll gärna något bakom så att inga flisor ramlar ner.

 Knacka ur rutan.
Knacka ur rutan. FOTO: Kristina Bäckström

3. Plocka försiktigt bort skärvorna med handsbeklädda händer. Om glaset sitter fast i rester av fönsterkitt kan du ta en platt tång till hjälp. Vicka och lirka.

 Plocka bort med handskar på.
Plocka bort med handskar på. FOTO: Kristina Bäckström

4. Skrapa bort rester av kitt och färg från falsen där rutan ska ligga. Använd stämjärn, spackelspade eller en kniv. Hårt kitt kan värmas med värmepistol så att det blir mjukare.

 Bort med allt gammalt kladd.
Bort med allt gammalt kladd. FOTO: Kristina Bäckström

5. Dra bort gamla fönsterstift med tång. Om falsen är obehandlad kan den strykas med lite schellack, grundfärg eller linolja. Annars kan virket suga olja ur kittet så att det mister fästet.

 Stiften nyps bort.
Stiften nyps bort. FOTO: Kristina Bäckström

6. Lägg i glaset i falsen. Vik den yttersta delen av en fönsterstiftsrad. Sätt nära rutan i falsen och knacka fast försiktigt med en liten hammare.

 Stifta rutan.
Stifta rutan. FOTO: Kristina Bäckström

7. Till sist fönsterkittet. Väljer du modernt kitt på tub trycks en sträng ut med limpistol. Gammaldags linoljekitt läggs i en sträng längs falsen. Jämna sedan till med en kittkniv med snett blad. Det kan också fungera med en smal spackelspade eller ett slött stämjärn. Kittet målas när det torkat.

 På med kitt.
På med kitt. FOTO: Kristina Bäckström

Fusk, trix och genvägar

Hjälp, rutan rymmer!

Ibland måste fönstret sitta kvar i väggen och det blir svårt att få glaset att sitta säkert när du jobbar. Glasmästarna har ett tjuvtrick. De sätter några duttar latex i falsen som håller fast glaset.

Stiften sticker upp ur kittet!

Ett fönster med smala falsar får en smal kittrand och stiftet kan kika upp. Knipsa av stiftet lite innan du fäster rutan.

Glaset passar inte!

Beställ glaset lite mindre än öppingen, 1-2 millimeter på varje sida. Då är du på den säkra sidan, särskilt om fönstret är gammalt och lite snett.

Kitt också, det klibbar!

Kladd på tummetott, knogarna, slickepott och alla verktyg. Kitt kan vara efterhängset. Doppa både fingrar och verktyg i ett glas vatten med några droppar diskmedel innan du börjar.

 Kitt kan vara en kletig historia, eller stenhård. Eller bara dum. Värm den i handen en stund så mjuknar den.
Kitt kan vara en kletig historia, eller stenhård. Eller bara dum. Värm den i handen en stund så mjuknar den. FOTO: Kristina Bäckström

Kittet är min fiende!

När det ser så där lätt ut är det för att kittet råkar ha precis rätt koncistens. För torrt och det krullar sig och för blött blir det kladdiga strängar. Linoljekitt består av linolja och krita. Är det för torrt tillsätts mer linolja. För blött kitt kan få ligga en stund på tidningspapper som suger åt sig och torkar till.

Fåglarna äter kittet!

Vissa hänger folieremsor på fönstret tills kittet torkar, andra pudrar med vitpeppar. Inget är idiotsäkert men värt ett försök. Är problemet stort kan det vara läge för att använda syntetiskt fönsterkitt, det smakar inte lika gott.

Hjälp! Jag min lagning är ful!

För att göra något fint måste man i nio fall av tio göra det fult först. Flera gånger. Det är en naturlag. En annan lag är: Liten klick färg döljer stora synder.

Vill inte kittkniven dra fint kan du släta ut med ett fuktat pekfinger. Skrapa bort kittkladd från glaset med ett rakblad när det torkat och se så fint det blir när du sedan målat hela kalaset.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen