Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 10 december 2018

Så eldar du i köksspis

När man inte vet hur man ska gå till väga för att elda i köksspisen kan den lätt bli stående oanvänd och tom.

Men med denna guide kan du äntligen få användning för den vackra köksspisen. Kanske för att koka årets tomtegröt?

 Börja använda köksspisen med hjälp av vår guide! Snart kommer du inse hur lätt – och mysigt – det är att elda i köksspisen.
Börja använda köksspisen med hjälp av vår guide! Snart kommer du inse hur lätt – och mysigt – det är att elda i köksspisen. FOTO: Mattias Bardå

Författaren Peder Edvinsson är aktuell med boken Elda i vedspis och delar med sig av sina bästa tips för köksspisen.

Så eldar du i köksspisen – steg för steg:

1. Se till att alla ventiler och spjäll är öppna. Öppna också luckan till askkärlet.

2. Lägg ett par tunna vedträn i botten på eldstaden, och ovanpå dem smala stickor av gran, spån, björknäver och annat lättantändligt – kanske en tändkub. Läs också: Elda med vedspis: Första hjälpen när det ryker in!

3. Tänd eld på tändmaterialet och se till att lågorna tar sig i allt grövre bränsle och börjar vandra nedåt mot vedträna.

4. Stäng luckan till eldstaden och hör hur draget ökar och elden tar sig allt mer.

5. När hela tändmaterialet har tagit eld kan du lägga in ytterligare ett par tunna vedklabbar. När även de börjat brinna kan askluckan stängas.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen