Så eldar du smart i kakelugnen
En kakelugn ger både värme och mysfaktor under årets mörka månader. Att elda i den är dessutom enkelt, menar kakelugnsmakaren Per Dahlberg.
– Allt som behövs är egentligen sunt förnuft och torr ved.
Per Dahlberg har arbetat som professionell kakelugnsmakare i över trettio år. Idag är han kunglig hovleverantör med bas på Kläckeberga Herrgård utanför Kalmar.
– Det bästa med kakelugnar är att de ger bra luft och en värme som är behaglig i kroppen, säger han.
Renovera kakelugnen
För en lyckad brasa krävs emellertid att kakelugnen är i gott skick. Som privatperson kan du själv märka sprickor i kakel eller fogar. Om din kakelugn har många år och lite underhåll på nacken kan det vara dags för renovering.
– En kakelugn håller i regel 40-50 år. Sedan måste den monteras ner och byggas upp igen med nytt material, säger Per Dahlberg.
Läs också: Förvara gamla batterier rätt – och undvik eldsvåda
Lyssna på elden
Per Dahlberg arbetar med ugnar från olika tidsperioder och tillverkningsplatser. Såväl för kakelugnsmakare som privata kakelugnsägare är det viktigt att använda alla sina sinnen när man eldar i eller undersöker en kakelugn.
– Det är viktigt att vara observant och lyssna på hur det brinner. Man måste vara närvarande för att kunna styra både spjället och luftintaget, säger han.
Per Dahlberg betonar att det är insidan på kakelugnen som har betydelse för hur den fungerar. Knackar du på kakelugnen ska det helst inte låta ihåligt, vilket är ett tecken på att tegel och lerpulver kan ha släppt från insidan.
– Det är ett vanligt problem. Om det händer blir kakelugnen som en termos, den isolerar värme istället för att ge ifrån sig, säger Per Dahlberg.
Läs också: Ta hand om din gjutjärnspanna – bästa skötselknepen
Steg för steg: Så eldar du bäst i kakelugn
1. Försäkra dig om att kakelugnen är tät och i fungerande skick. Titta efter sprickor och glipor, knacka och lyssna på ljudet.
2. Öppna spjället helt.
3. Lägg in tunna träbitar och torr bark i kakelugnen. På det staplar du tre till fyra kluvna vedbitar. Tänd.
4. Håll koll på temperaturen i kakelugnen för att undvika rök och dålig förbränning.
5. Efter en stund kan dragluckorna stängas, men stäng aldrig ytterluckorna om det finns eld i kakelugnen.
6. När veden blivit glöd, stäng spjället till hälften. Om det börjar lukta rök öppnar du spjället igen tills röklukten försvinner.
7. När glöden brunnit färdigt stängs spjället helt. Kakelugnen kommer att fortsätta sprida värme i upp till 12 timmar.
Läs också: 7 kakelugnar att inspireras av
Kakelugnsmakarens främsta tips
- Elda med omsorg för dig och ditt hus. Elda inte för hårt och tänk på säkerheten.
- Ha koll på elden så att du kan justera spjäll och luftintag efter behov.
- Elda med omsorg för dig och ditt hus. Elda inte för hårt och tänk på säkerheten.
- Ha koll på elden så att du kan justera spjäll och luftintag efter behov.
- Använd alltid torr ved. Veden ska helst ha legat inomhus 2-3 dagar innan du eldar med den.
- Elda med mjuk ved. Hårda träslag som ek och bok ger för hård glöd och mycket tjära. Använd alltid torr ved.
Läs också: Välja kamin – 10 spännande nyheter
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.