Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 11 oktober 2018

Så eldar du smart i kakelugnen

En kakelugn ger både värme och mysfaktor under årets mörka månader. Att elda i den är dessutom enkelt, menar kakelugnsmakaren Per Dahlberg.

– Allt som behövs är egentligen sunt förnuft och torr ved.

 Hur mår din kakelugn? Kolla först, annars kan den hålla värmen för sig själv.
Hur mår din kakelugn? Kolla först, annars kan den hålla värmen för sig själv. FOTO: IBL

Per Dahlberg har arbetat som professionell kakelugnsmakare i över trettio år. Idag är han kunglig hovleverantör med bas på Kläckeberga Herrgård utanför Kalmar.

– Det bästa med kakelugnar är att de ger bra luft och en värme som är behaglig i kroppen, säger han.

Renovera kakelugnen

För en lyckad brasa krävs emellertid att kakelugnen är i gott skick. Som privatperson kan du själv märka sprickor i kakel eller fogar. Om din kakelugn har många år och lite underhåll på nacken kan det vara dags för renovering.

– En kakelugn håller i regel 40-50 år. Sedan måste den monteras ner och byggas upp igen med nytt material, säger Per Dahlberg.

Läs också: Förvara gamla batterier rätt – och undvik eldsvåda

Lyssna på elden

Per Dahlberg arbetar med ugnar från olika tidsperioder och tillverkningsplatser. Såväl för kakelugnsmakare som privata kakelugnsägare är det viktigt att använda alla sina sinnen när man eldar i eller undersöker en kakelugn.

– Det är viktigt att vara observant och lyssna på hur det brinner. Man måste vara närvarande för att kunna styra både spjället och luftintaget, säger han.

Per Dahlberg betonar att det är insidan på kakelugnen som har betydelse för hur den fungerar. Knackar du på kakelugnen ska det helst inte låta ihåligt, vilket är ett tecken på att tegel och lerpulver kan ha släppt från insidan.

– Det är ett vanligt problem. Om det händer blir kakelugnen som en termos, den isolerar värme istället för att ge ifrån sig, säger Per Dahlberg.

 Mysvärme i kakelugn. Här syns elden genom moderna glasluckor.
Mysvärme i kakelugn. Här syns elden genom moderna glasluckor. FOTO: IBL

Läs också: Ta hand om din gjutjärnspanna – bästa skötselknepen

Steg för steg: Så eldar du bäst i kakelugn

1. Försäkra dig om att kakelugnen är tät och i fungerande skick. Titta efter sprickor och glipor, knacka och lyssna på ljudet.

2. Öppna spjället helt.

3. Lägg in tunna träbitar och torr bark i kakelugnen. På det staplar du tre till fyra kluvna vedbitar. Tänd.

4. Håll koll på temperaturen i kakelugnen för att undvika rök och dålig förbränning.

5. Efter en stund kan dragluckorna stängas, men stäng aldrig ytterluckorna om det finns eld i kakelugnen.

6. När veden blivit glöd, stäng spjället till hälften. Om det börjar lukta rök öppnar du spjället igen tills röklukten försvinner.

7. När glöden brunnit färdigt stängs spjället helt. Kakelugnen kommer att fortsätta sprida värme i upp till 12 timmar.

Läs också: 7 kakelugnar att inspireras av

Kakelugnsmakarens främsta tips

  • Elda med omsorg för dig och ditt hus. Elda inte för hårt och tänk på säkerheten.
  • Ha koll på elden så att du kan justera spjäll och luftintag efter behov.
  • Elda med omsorg för dig och ditt hus. Elda inte för hårt och tänk på säkerheten.
  • Ha koll på elden så att du kan justera spjäll och luftintag efter behov.
  • Använd alltid torr ved. Veden ska helst ha legat inomhus 2-3 dagar innan du eldar med den.
  • Elda med mjuk ved. Hårda träslag som ek och bok ger för hård glöd och mycket tjära. Använd alltid torr ved.

Läs också: Välja kamin – 10 spännande nyheter

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen