Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 24 oktober 2018

Så enkelt ändrar du dina vanor – och räddar miljön

Visst vill vi väl alla dra vårt lilla strå till stacken vad gäller världen vi lever i. Att hjälpa miljön behöver inte vara ett jätteprojekt. Små vardagliga förändringar gör stor skillnad. Här listar vi vad just du kan göra!

FOTO: Istock

Fyll på gamla förpackningar

När tvålpumpen spottar på sista refrängen, släng den inte! Köp i stället refillförpackningar och fyll på den flaska du redan har hemma. Detsamma kan du enkelt göra med schampo, balsam, duschtvål, tvättmedel och handdiskmedel.

Spara plastbyttor

Glass och hämt-mat kommer ofta i fullt funktionella platsförpackningar som kan diskas ur och användas till annat efteråt. Onödigt att köpa på dig separata lunchlådor när du samtidigt slänger andra, eller hur?

Läs också: Bli sopsmart – så blåser du liv i matresterna

Använd dig av husmorstips

När du behöver städa i ugnen eller få bort stearin från duken kan det ligga nära till hands att plocka fram starka produkter. Men faktum är att dessa ofta innehåller kemikalier som skadar miljön. Använd dig hellre av gamla hederliga husmorstips, så som vatten och citron på fettfläckar.

Läs också: Spana in alla våra bästa husmorstips här!

Torka med tyg

Pappershanddukar och kökspapper slängs i drivor på kontor, offentliga toaletter och i våra hem. Där du kan – använd hellre en tyghandduk eller handtork. Ytor som köksbänkar och bord går utmärkt att torka av med textil.

Läs också: Så stickar du din egen disktrasa

Fyll maskinerna hemma

Det kan vara frestande att sätta i gång diskmaskinen efter varje mål eller slänga in träningskläderna i tvättmaskinen så fort du kommit hem. Men tänk om! Fyll maskinerna ordentligt och tryck inte på knappen mer än nödvändigt. Det kommer miljön tacka dig för.

Ta med en tygkasse

Vissa småhandlar matvaror varje dag, andra storhandlar en gång i veckan. Oavsett hur du gör så behöver du någonting att transportera varorna i. I stället för att ständigt lägga pengar på nya plastpåsar – ta med en tygkasse och bär hem godsakerna i.

Läs också: Billigt och bra för miljön – städa utan farliga kemikalier

Släck lamporna

Brinner lamporna i badrummet fastän du inte är där, eller tänder du kanske i fönstret när du ska resa bort? Släck i stället. All elproduktion påverkar miljön på ett eller annat sätt. Även när du är hemma kan du testa att släcka. En middag eller frukost med levande ljus är ju faktiskt dessutom bra mycket mysigare.

Källsortera

Att vi alla hjälps åt med sorteringen av avfall, matrester och skräp är ett viktigt steg i det ständigt pågående återvinningsarbetet. Det kan kännas krångligt och tidskrävande men bättre att göra någonting än ingenting alls. Så lägg tidningarna i en papperskasse och ta med glödlampan till din närmaste återvinningsstation. Det är värt besväret!

Läs också: Så här sopsorterar du på rätt sätt

Panta

Precis som med punkten ovan kan det där med att samla pant på hög kännas som ett projekt du hellre slipper. Men visst är det väl lite surt att slänga bort de där extra kronorna som du får tillbaka på panten? Om inte annat kan du trycka på donationsknappen på pantmaskinen och göra livet lite bättre för någon annan.

Läs också: Över 5000 kor dör av aluminiumburkar varje år

Stäng av vattnet

Handen på hjärtat, hur ofta låter du vattnet rinna när du borstar tänderna, schamponerar håret eller torkar av i köket? Vatten är en värdefull resurs som vi gör klokt i att inte slösa med. Faktum är att en droppande vattenkran kan kosta dig upp emot 55 liter vatten – per dygn.

Läs också: Så slutar du slösa med vattnet hemma

Handla lokalt

Odlings- och produktionsmetoder för livsmedel har oftast större betydelse för miljön än transporterna, menar Konsumentverket. Men mat som transporteras med flyg gynnar ingen. Handla därför i största möjliga mån lokalt så hjälper du även bonden i fråga.

Läs också: Så fungerar Reko-ringar för närodlad mat – och här finns de

Lägg locket på

Att koka upp vatten utan lock drar onödigt mycket energi. Det tar även längre tid vilket vi sällan vill. Lägg därför locket på och placera kastrullen på en platta som passar just den. Onödigt att värma upp den största plattan bara för att.

Frosta av kyl och frys

Kyl och frys som inte frostas av regelbundet drar mer energi för att komma ned i rätt temperaturer. Stora isblock tar även mycket plats och kan spilla ned det som ligger under. Ta ett djupt andetag och gör den där dryga avfrostningen, det kommer löna sig!

Läs också: Tjäna pengar och ta hand om miljön – 16 tips

Drick kranvatten

Branschorganisationen Svenskt vatten uppskattar att vi dricker 25 liter vatten på flaska per person och år. Att producera och leverera en liter flaskvatten drar minst 300 gånger mer energi än att tappa upp en liter vatten från kranen. Det är alltså en dyr vana vi lagt oss till med, inte bara för plånboken utan även för miljön.

Läs också: Gör eget hälsovatten – 7 nyttiga törstsläckare

Ta digitala prenumerationer

Allt fler dagstidningar, vecko- och månadsmagasin erbjuder digitala prenumerationer. Det spar på både papper och transporter att läsa dina favorittitlar online. Känns det ovant kan du testa lite smått att läsa digitalt när du till exempel är ute och reser.

Läs också: Så fungerar premiumjournalistiken i det Digitala Land-paketet

Källor:Hemmets, Metro mode, Ekoenkelt, Konsumentverket, Svenskt vatten

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen