Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 20 maj 2017

Så förvandlade Anni och Jeppe rucklet till sitt drömhus!

Vilken förvandling! När Jeppe och Anni Åkermyr tog över huset var det ett ruckel där det regnade in. Med hårt slit har de skapat sitt drömhem, fullt av vackra och roliga detaljer.

Bild 1/2
Bild 2/2

Ett vitt gammalt stenhus ligger inbäddat i grönska och omges av ståtliga ekar i skånska Viaköp, i Mjöhult. Vid odlingslådorna i trädgården, där kryddor och grönsaker växer, välkomnas vi av ägarna Anni och Jeppe Åkermyr och deras dotter Thelma.

De ser stolta ut, med rätta. Anni och Jeppe har lagt ned åtskilliga arbetstimmar här under flera års tid. När de köpte huset 2008, arbetade Anni i norska fjällen som sjuksköterska och Jeppe i Åre som kock.

Visning i mörker

Anni och Jeppe Åkermyr, Mjöhult
Rucklet blev ett drömhus med lummiga och vacker trädgård.

Det var Anni som hade sett husannonsen på nätet men kunde inte ta ledigt för att titta på det. Det fick Jeppe göra, som ändå skulle ner till Skåne för att köpa en bil.

– Jag blev sen till visningen och hann bara titta på huset i fem minuter i kompakt vintermörker. Men jag kände att huset hade potential och kunde bli något riktigt bra, säger han.

Stort renoveringsbehov

Sedan såg paret inte huset förrän i maj, när de flyttade ned dit från norra Sverige. Då fick de något av en chock. För även om de visste att huset var ett renoveringsobjekt, hade de inte förstått att det var fullt så nedgånget.
– Det hade stått tomt i flera år. Ytterdörren från 70-talet gick inte att stänga ordentligt så det blåste rätt in. Och taket läckte så vi fick ha hinkar lite överallt för att det regnade in, berättar Jeppe.

Jobbade dygnet runt

Köket ur två synvinklar, där de blå pardörrarna (Blocketfynd) bryter av mot det ljusa.
Köket ur två synvinklar, där de blå pardörrarna (Blocketfynd) bryter av mot det ljusa.

Bottenvåningen var i så dåligt skick att det inte gick att bo där, så paret fick hålla till på övervåningen under sju månader medan den renoverades.

De hade inte ens ett fungerade kök utan fick använda tvättstugan, där de lagade mat på en gasolplatta ovanpå tvättmaskinen.

Samtidigt hade båda nya heltidsjobb och Anni var gravid med Thelma. Men de kämpade på och hade stora drömmar och planer för sitt nyköpta hus.

– Vi jobbade med renoveringen all ledig tid, dag som natt. Två veckor innan Thelma föddes fick vi äntligen in köket, berättar Anni.

Rev väggar för ljusinsläpp

Hon och Jeppe ritade själva en öppen och modern planlösning för bottenvåningen, där två väggar revs för bättre arbetsytor i köket och större ljusinsläpp från fönstren.

– Samtidigt har det varit viktigt för oss att lyssna på huset och bevara dess själ så mycket som möjligt, fortsätter han.

Anni och Jeppe Åkermyr, Mjöhult
Jeppe i det nybyggda köket i gammal stil, bland annat vedspisen som är ett auktionsfynd.

Avskalad nordisk stil

Så de har bevarat mycket av den gamla stilen och inredningen. Det gick att rädda de gjutjärnselementen, och gammeldags kaminer sattes in på varje plan och köket fick en vedspis och murad kåpa.

I dag andas huset harmoni och är varsamt renoverat och anpassat efter familjen behov. Rummen är inredda med en ljus bas, där ärvda och loppisfyndade möbler samsas med moderna designmöbler. Plus egensnickrade alster, som bokhyllor, bord och en köksö som Jeppe har designat och byggt. Stilen i huset är lantlig, och inrett i en avskalad stil med nordisk känsla

Anni och Jeppe Åkermyr, Mjöhult.
Gammalt, nytt och egenbyggt! Den vita vägghängda hyllan har Jeppe byggr. Soffborder är ett loppisfynd rådjurshornen är från Annis far,som var jägare.

Trädgård full av gamla sorter

Även huset utsida var sliten och ful. Fasaden har fått en helrenovering, med ny pardörr i engelskt rött, samma färg återfinns på garage och staket. Även kryddlådorna i köksträdgården är färgsatta i engelskt rött för att hålla ihop färgsättningen.

Trädgården krävde också den en enorm insats. Den var så igenvuxen att den liknade en snårig djungel och i gräsmattan var ett stort hål uppgrävt, som hade använts att elda i.
Men Jeppe och Anni såg potentialen även i den och satte sig ned och planerade en trädgård som skulle vara så lättskött som möjligt.

Prunkande grönska

De har flera rabatter med stora ”tuvor” av gammeldags växter som lupiner, pioner, liljekonvalj, hortensia, lavendel, malvor, stormhatt och Jeppes favoriter stockrosor.
– Det har blivit en prunkande oas med flera äldre blomsorter, som jag tycker hör hemma i en gammal trädgård. Dessutom doftar de ljuvligt och är så vackra. För mig är det en lyx att kunna gå ut i trädgården och plocka en bukett och sätta i en vas, säger Anni och ler.

Anni och Jeppe Åkermyr, Mjöhult.
Verandan som de byggde efter en förlaga i Åre, används nästan året om. Här firas Thelmas sommarlov in med tårtkalas.

Kombinerat hönshus och lekstuga

De äldre fruktträden, bärbuskarna och syrenen mådde också bra av att trädgården rensades. De fick plötsligt ljus och näring efter många års tynande tillvaro.
Centralt i trädgården är dammen de anlade, som är viktig på två sätt. Dels för det porlande ljudet från bäcken, dels för att vattnet lockar till sig spännande djur som grodor, ödlor, salamandrar, fåglar, rådjur.

Och längst ner finns trädgårdens pärla – ett originellt hus som Jeppe har ritat och byggt själv. Det är ett kombinerat hönshus och lekstuga. På ovanvåningen huserar dottern Themaoch på undervåningen hönsen, som annars går fritt i trädgården och gärna gör utflykter till dammen.

Blir lugn av att påta

Både Jeppe och Anni gillar både att vistas och arbeta i sin trädgård.
– Eftersom det är en relativt stor trädgård gäller det i förväg bestämma vad som måste göras och vad man kan hoppa över tills vidare. För mig är trädgården en tillflykt från all stress. Jag blir helt lugn av att påta i jorden eller klippa gräset, säger Anni.

Anni och Jeppe Åkermyr, Mjöhult.
Kul kombo – lekstuga överst och hönshus nederst. Dottern Thelma har fin utsikt över trädgården från sin balkong där.

Varken trädgården eller huset blir väl någonsin helt ”färdiga” utan kräver ständig tillsyn och omsorg. Men Jeppe och Anni gläds åt att dottern Thelma får växa upp här – och att de orkade göra det stora grundarbetet.
– Ja, vi har förvandlat huset från nedgånget och farligt att bo i, till ett drömhus där vi skapat vår egen stil i samklang med husets egen. Det har varit en tuff renoveringsresa, men lärorik och rolig också, säger Jeppe.

Jeppes och Annis 5 bästa inredningstips

1. Prova, prova, prova. Flytta runt och testa dig fram, väldigt ofta har man bortlagda saker som kan bli perfekta detaljer på oväntade ställen.
2. Våga bygga själv. Personliga lösningar blir ofta trivsamma lösningar.
3. Måla på. Var inte rädd för att använda tokiga färger. Färg är färg och går alltid att måla över.
4. Inred med grönt! Blommor, örter eller grenar som får blomma inomhus är lyxigt.
5. Blanda gammalt och nytt, men se upp för nyproducerat ’’gammalt’’

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen