Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 17 oktober 2018

Så förvandlar du kallskafferiet till ett kylskåp

Hos Karin och Henrik hittar man under en stor del av året mjölken i skafferiet och sockret i kylskåpet. Anledningen är att kallskafferiet har byggts om och vintertid används som kylskåp.

 Med en datorfläkt och en termostat kan du förvandla kallskafferiet till ett kylskåp. Foto: Privat.
Med en datorfläkt och en termostat kan du förvandla kallskafferiet till ett kylskåp. Foto: Privat.

Ja, hemma hos Henrik Andersson och Karin Johansson i Skyttorp tre mil norr om Uppsala, får alltså kylskåpet agera skafferi. Det började med att Henrik undrade varför man inte utnyttjar vårt kalla klimat för att kyla mat.

– Våra kylskåp står inomhus och drar en massa energi, bara decimeter från utomhuskylan, berättar Henrik.

Henrik sökte information om hur man bäst bygger ett klimatsmart kylskåp, men hittade mest fakta om hur man gjorde förr.

– Innan elen kom jobbade man mycket mer med årstidsväxlingarna i sättet att lagra kyla och värme med hjälp av jordkällare och kallskafferier, säger Karin.

 Karin Johansson är nöjd med sin ekokyl. Foto: Privat.
Karin Johansson är nöjd med sin ekokyl. Foto: Privat.

Läs också: Så bygger du en altan för 1 000 kronor

Hållbart samhälle

För att bygga om ett kallskafferi behövs bara en liten datorfläkt och en termostat som håller temperaturen konstant. Den lilla fläkten sätts direkt på skafferiets ventil så suger den in kalluft utifrån.

Här kombineras gamla, beprövade metoder med modern teknik, vilket Henrik menar är nyckeln till ett hållbart samhälle.

Rent ekonomiskt är vinsten bara några hundralappar per år. Men miljö- och energivinsten är desto större.

Det ombyggda kallskafferiet har tio gånger lägre energiförbrukning än ett vanligt kylskåp, vilket motsvarar ett A med hela tretton plus!

 Det viktigaste för Karin och Henrik är att inte maten förstörs. Behöver man slänga den är miljövinsten förlorad. En egenbyggd kyl är ett smart grepp. Foto: Privat.
Det viktigaste för Karin och Henrik är att inte maten förstörs. Behöver man slänga den är miljövinsten förlorad. En egenbyggd kyl är ett smart grepp. Foto: Privat.

Läs också: Så fixar du solenergi till huset

Maten får inte bli dålig

Det gäller dock att ha stenkoll på utetemperaturen. Eftersom den kan skifta så mycket är det svårt att åka bort en vecka.

– Man kan be grannarna om hjälp med hönsen, men att flytta alla matvaror… säger Henrik.

Läs också: Självhushållaren Henrik lönearbetar två dagar i veckan

Det viktigaste för Karin och Henrik är att inte maten förstörs. Behöver man slänga den är miljövinsten förlorad.

Det är inte alltid så lätt att få ihop livspussel och miljötänk, ibland får matvarorna flytta tillbaka till den vanliga kylen även vintertid.

 För Karin Johansson och Henrik Andersson är miljöarbetet ett roligt projekt. Foto: Privat.
För Karin Johansson och Henrik Andersson är miljöarbetet ett roligt projekt. Foto: Privat.

Lockar till skratt

Men de flesta vinterdagar snurrar fläkten i det fiffiga skafferiet – till många gästers förvirring och skratt när de öppnar kylskåpet och hittar vetemjölet där mjölken borde stå.

Läs också: Så fixar du drömmen om att bli självhushållare

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen