Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 21 oktober 2020

Så håller du golvmoppen fräsch!

Din golvmopp kan vara en riktig bakteriehärd som i värsta fall sprider sjukdomar. Här är bästa tipsen för att hålla den fräsch och bakteriefri!

 Härligt med en fräsch, ren golvmopp.
Härligt med en fräsch, ren golvmopp. FOTO: Istock

Precis som disktrasan kan golvmoppen bli ett hygieniskt problem hemma.

Orsaken är att den förutom smuts även suger upp bakterier som trivs och frodas i den fuktiga miljön. Ett typiskt tecken är att den luktar surt och unket.

Testade fyra moppar

Läs också: 5 tips för en fräsch disktrasa!

För några år sedan lät företaget Vileda göra en mindre studie där fyra moppar som hade använts av fyra olika hushåll under en månad analyserades.

Resultatet visade att mopparna innehöll mellan 95 och 279 miljoner mikroorganismer per gram, främst tarmbakterier, mögelsvampar och jästsvampar.

– Kommer ovälkomna mikroorganismer och virus in i hemmet kan de spridas runt med en mopp som inte har rengjorts ordentligt, säger Marie- Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien vid Örebro universitet som ledde studien.

Så här håller du moppen fräsch

1. Allra bäst är att tvätta mopp-huvudet i tvättmaskinen i minst 60 graders temperatur och sedan låta torka i torkskåp eller tumlare. Gärna efter varje användning.

2. Annars är det viktigt att efter varje användning skölja ur moppen med hett vatten och vrida ur den ordentligt. Sedan hänga upp den, gärna med moppgarnet uppvänt, så att den kan torka helt – annars kan bakterier frodas i den.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen