Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 14 mars 2018

Så lagar du ett trasigt tak av spännpapp

En spricka eller ett hål i det gamla spända papptaket går att laga. Det viktigaste är ett segt papper och ett riv i rätt riktning.

 Rädda det gamla innertaket av spänd papp med en smart lagning.
Rädda det gamla innertaket av spänd papp med en smart lagning. FOTO: Kristina Bäckström

Det här behöver du

En bit tidningspapper eller en bit papperstapet.

Cellulosabaserat tapetklister.

Så lagar du innertaket

1. För att lagningen ska bli så stark som möjligt sätts laglappen av papper med fiberriktningen tvärs över skadan. Riv i papperet för att se hur fibrerna går. I ena riktningen blir rivet rakt, då river du i samma riktning som fibrerna ligger i papperet. Om det är svårt att riva rakt försöker du riva tvärs över fibrerna.

2. Klipp ut en laglapp i rätt riktning och rejält mycket större än hålet du vill laga.

3. Klistra fast laglappen över skadan men smeta inte på klister ända ut mot lappens kanter. När klistret torkat ska du kunna få grepp om laglappens kanter hela vägen runt.

4. Låt klistret torka riktigt ordentligt. Ta sedan tag i lappens kanter med fingrarna och riv bort överskottet in emot laglappens mitt. När du river tunnas laglappens kanter ut så att de blir i stort sett osynliga när lagningen målas över med takfärg.Läs också: Målarskola – gör det som ett proffs!

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen