Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 2 augusti 2021

Så målar du huset med linoljefärg

Varför måla med linoljefärg? För att det är smart, roligt och vackert. Målarmästare Björn Andersson ger dig råden som gör det lätt att lyckas med målandet.

 Den ovala penseln gör det lätt att arbeta in färgen. Första lagret så tunt att det påminner om en bets.
Den ovala penseln gör det lätt att arbeta in färgen. Första lagret så tunt att det påminner om en bets. FOTO: Hantverkarna

Linoljefärg fäster på de flesta underlag – inte bara trä utan även exempelvis på gips, sten, puts, järn och glas.

Det finns dock linoljefärg särskilt avsedd för inomhusmålning, där man normalt använder matta färger till tak och väggar medan snickerier, kök, badrum, bröstningsmålningar och golv brukar målas med blank färg. Vilket underlag du än ska måla, så är det viktigt att följa anvisningarna från färgfabrikanten.

Maj till slutet av augusti bra period att måla

För ytor utomhus är det viktigt att underlaget inte har en fuktkvot som överstiger 15 procent, även om linoljefärgen till skillnad från plastfärger låter träet andas. Mitten av maj till slutet av augusti är den period de flesta väljer för utomhusmålning.

Temperaturen bör inte understiga +5C under någon tid på dygnet under den period man målar och solen bör inte heller lysa för starkt på ytan som ska målas.

Det här behöver du:

 Linoljefärgerna ger en lite dovare och sobrare färgskala som nästan alltid fungerar väl tillsammans och är vackra både på vinter och sommar.
Linoljefärgerna ger en lite dovare och sobrare färgskala som nästan alltid fungerar väl tillsammans och är vackra både på vinter och sommar. FOTO: Hantverkarna

Linoljefärg. Räkna noga på färgåtgången. Tänk på att linoljefärg räcker till mer än moderna färger. Den ska strykas tunt.

Penslar. Välj bra kvalitet, penslarna ska tåla en hel del under arbetet.

Övriga tillbehör: Bra skrapor är viktigt, gärna i härdat stål som inte behöver vässas. Sandpapper, slipsvamp, målartvätt, färgborttagningsmedel eller färgborttagningslampa behövs också, liksom täckmaterial – papper, plast, gamla gardiner eller lakan.

Det viktiga förarbetet:

 Jodå, linoljefärgen har fäst också på de utstickande gängjärnen.
Jodå, linoljefärgen har fäst också på de utstickande gängjärnen. FOTO: Hantverkarna

Ta bort gammal, lös färg med skrapa, färgborttagningslampa eller färgborttagningsmedel. Vattenbaserade färgtyper bör tas bort helt för att tillgodose linoljefärgens goda tekniska egenskaper, medan gammal oljefärg som sitter bra kan få vara kvar.

Linoljefärg fäster på vattenpaserad färg så om den sitter bra går det mycket väl att måla över med linoljefärg men färgtillverkarna vill inte gärna erkänna reklamationer om man inte har tagit bort all underliggande färg. Men skillnaden arbetsmässigt på att måla över eller ta bort all färg först är stor. Kanske kan man spara det stora underhållet på norrfasaden (som brukar hålla bra) till nästa gång?

Tvätta ytorna rena och skölj med rent vatten innan du börjar skrapa, för att undvika att fett skrapas ned i träet. När du skrapar för att ta loss färgflagor, avsluta med att slipa så att färgen som sitter kvar får mjuka kanter.

Det är viktigt att fasaden är helt torr efter rengöring innan man börjar måla.

Dags att börja måla:

 Ett hus målat med ljusgul och vit linoljefärg. Soligt utan irriterande blänk.
Ett hus målat med ljusgul och vit linoljefärg. Soligt utan irriterande blänk. FOTO: Hantverkarna

Linoljefärg stryks nästan alltid i tre omgångar: grund, mellan och färdigstrykning. Efter grundstrykningen bör hål och sprickor som inte fyllts med färg fyllas med linoljekitt ute eller med linoljespackel inomhus.

Slipa lätt mellan varje strykning för att få en fin yta (särskilt viktigt inomhus) och kom ihåg att slipa i träets längdriktning.

Det absolut viktigaste när du målar med linoljefärg är att stryka så tunt det går och att jobba in färgen i underlaget. När man liksom »gnuggar« in färgen i underlaget skapas friktion och färgen blir varm, det hjälper torkprocessen att komma igång.

Använd rund eller oval pensel att jobba ut färgen med. Avsluta med ett långt drag med den platta moddlaren för en fin slutfinish.

Läs också: De byggde en vacker bipaviljong

Vårda dina penslar:

 Timmerhus i tre klassiska kulörer. Järnoxidröd slamfärg på väggytorna, ockragul linoljefärg på fönster och dörrar samt ljusgrå linoljefärg bruten med kimrök eller umbra på knutar, vindskidor och fönsterfoder.Rött, gult och ljusgrått.
Timmerhus i tre klassiska kulörer. Järnoxidröd slamfärg på väggytorna, ockragul linoljefärg på fönster och dörrar samt ljusgrå linoljefärg bruten med kimrök eller umbra på knutar, vindskidor och fönsterfoder.Rött, gult och ljusgrått. FOTO: Hantverkarna

Tvätta dina penslar med ren såpa och låt dem stå i vatten medan du målar.

När du målat klart och gjort rent penslarna, kan du hänga dem i en hink med rå linolja. Rå linolja bildar ingen hinna och när du ska använda penslarna igen är det bara att tvätta ur dem med såpa innan du börjar måla.

Ett annat tips är att »gröta in« penslarna med såpa och vira tidningspapper kring dem, för att sedan tvätta ur dem innan de ska användas igen.

Gamla penslar som torkat kan ställas i ren såpa i ett par veckor, så blir de mjuka igen.

 Glöm inte säkerheten mnär du målar fasad. Stadiga ställningar är ett måste.
Glöm inte säkerheten mnär du målar fasad. Stadiga ställningar är ett måste. FOTO: Hantverkarna

Källa: Svenska Byggnadsvårdsföreningen.

Underhåll lättare än du tror

 En strykning med linolja livar upp färgen.
En strykning med linolja livar upp färgen. FOTO: Hantverkarna

Efter några år börjar alltid linoljefärg mattas av och kritar något. Då kan man stryka ett tunt lager med en fin raffinerad linolja över ytorna. Då får färgen liv igen och står ytterligare några år. Dock bör man endast göra detta en eller två gånger. Sen är det tid för ommålning.

Källa: Kulturhantverkarna.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen