Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 12 december 2018

Så manglar du dina lakan

Finns det något härligare än att krypa ner i en säng med alldeles släta manglade lakan? Det är snyggt, känns skönt och linnet tar dessutom mindre plats i skåpet. Så gör du för att bli ett mangelproffs – i 6 enkla steg.

 Se till att lakanen är lite fuktiga när du börjar mangla.
Se till att lakanen är lite fuktiga när du börjar mangla.

Förr i världen var manglade lakan en självklarhet i många hem. Med tiden, och kvinnans intåg på arbetsmarknaden, hamnade manglingskonsten lite i skuggan och kom mer att symbolisera förspilld kvinnokraft än omsorgsfull vardagslyx. Men det är på väg att ändras. Att mangla lakan är sakta på väg tillbaka. I många gemensamma tvättstugor finns mangeln kvar och allt fler – kvinnor som män – har börjat använda den. Andra köper sig en egen.

Läs också: 10 utotningshotade kunskaper du inte får glömma

Sugen på att själv bli ett mangelproffs? Kolla in tipsen här!

Så manglar du dina lakan – 6 enkla steg

1. Börja vått

Lakanen måste vara nytvättade och lite fuktiga när du börjar – de formar sig bäst då. Om tvätten är heltorr när du ska mangla kan du själv enkelt fukta dem med exempelvis en blomspruta.

2. Sträck och vik

För att gå in i mangeln måste lakanen sträckas och vikas. Ta hjälp av någon eller använd lakanssträckaren i tvättstugan. Om inget av detta är aktuellt kan du fästa ena änden av lakanet i mangeln och dra samt vika själv.

3. Kant i kant

Lägg lakanet på den sista halvmetern av mangelduken. Lägg tyget kant i kant och stryk själv med dina händer så att det ligger slätt. Lät sedan lakanet rulla några minuter.

Läs också: 5 glödheta kunskaper från förr

4. Dra ut lakanet

Stoppa mangeln i ett läge som gör att du kan dra ut det.

5. Låt torka

Nu är det läge att låta lakanet torka. Om det är din egen mangel kan lakanet torka där. Annars hänger du det i ett torksåp eller över en stol att torka.

6. Vik ihop

Kontrollera att lakanet är torrt. Det får inte vara fuktigt när det läggs in i skåpet. Vik ihop, platta till och njut!

Läs också: Så ofta ska du tvätta dina sängkläder

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen