Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 2 december 2022

Så minskar du risken för sotbrand

Fler eldar i vinter och sotarna varnar, nu ökar risken för sotbrand.

Här är några goda råd som höjer säkerheten.

 SOTELD! Det kan brumma i skorstenen eller plötsligt bli ett riktigt kraftigt drag. Kanske flyger det gnistor när sotelden slår till.
SOTELD! Det kan brumma i skorstenen eller plötsligt bli ett riktigt kraftigt drag. Kanske flyger det gnistor när sotelden slår till. FOTO: Istock

Det kallas sotbrand, soteld eller skorstensbrand. När det börjar brinna i skorstenen handlar det om att avlagringar från dålig förbränning fattat eld.

Så här minskar du risken för sotbrand

1. Var noga med sotning och brandskyddskontroll. Se till att eldstad, skorsten, tak och steganordningar är godkända och sotade enligt alla regler. Beställ gärna en extra sotning om du är osäker.

2. Elda med torr ved. Det innebär en fukthalt på 15–20 procent. En bra tumregel är att veden bör ha legat utomhus under tak i minst ett halvår, gärna ett år.

3. Elda inte med målat och impregnerat virke. Det handlar inte bara om utsläpp. Det kan också höja temperaturen så att eldstad och rökgång skadas.Läs också: Därför slocknar elden i kaminen

4. Elda inte fler timmar än din kamin klarar. Läs bruksanvisningen, ofta brukar gränsen gå vid 4-5 timmar.

5. Pyrelda inte och se till att din eld startar snabbt så att förbränningen blir effektiv. Om det tar tid innan elden tar fart hinner det bildas ämnen som kan fastna i skorstenen.

Källa: Brandskyddsföreningen.

Om det brinner i skorstenen!

Försök inte släcka själv och klättra inte upp på taket. Det är ytterst riskfullt. Gör så här i stället.

1. Stäng spjället för att minska syretillförseln. Ofta räcker det för att elden ska avstanna. Häll inget kylande i skorstenen. Det kan ge sprickor där elden kan sprida sig mer.

2. Ring 112 och berätta vad som hänt.

3. Bevaka eldstaden och huset intill hela skorstenens längd med pulversläckaren till hands. Notera värme och rök och berätta för brandkåren vad du sett.

4. När brandkåren kommer kan de släcka genom att sota med viska och lod men gör inte det själv. De har andningsskydd och skydd mot den intensiva hettan i en soteld.

4. Beställ en brandskyddskontroll när elden är släckt innan du använder skorstenen igen.

Torr ved snabbt – så gör du

Den ved som tas ner i vinter kapas och klyvs på våren för att sedan torka under sommaren.

Så här gör du torktiden så kort som möjligt.

1. Kapa och klyv till mindre vedträn. De torkar snabbare än långa och grova.

2. Lägg dem på tork, travade med ett skydd över. Då kommer vind och sol åt att torka medan veden skyddas mot regn. Stapla inte veden direkt mot en husvägg. Lämna en luftspalt bakom så att fukten kan vädras bort.

3. En fuktmätare visar när vedens fukthalt kommit ner under 20 procent. Du kan också slå vedträn mot varandra och lyssna på klangen. Torr ved låter lite som en kyrkklocka.

4. Torkad ved förvaras under tak, till exempel i en vedbod.

Därför är papper en dålig start

Att starta brasan med tidningspapper är ingen bra idé. Satsa i stället på späntved och ett tändmedel. Det kan var tändkuddar eller en bit kartong doppad i stearin.

Startas elden med exempelvis tidningspapper kan papperet hindra luften från att röra sig fritt kring veden. Det ger dåligt drag som hindrar elden från att få fart.

Papper slocknar också så snabbt att det krävs mycket för att få elden att ta sig.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen