Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 15 januari 2019

Så mycket är din glasservis värd

Åldern har ingen direkt betydelse när det gäller värderingen av en glasservis. De flesta är helt enkelt inte värda någonting, menar Bukowskis glasexpert Malou Haglund. Men har du tur finns de där små guldkornen i dina ägor – som du kan tjäna gott på.

 ”Kent”, Kosta. Glasservis 37 delar. Formgivare: Elis Bergh. Från 1900-talets andra hälft. Slutpris: 5 500 kronor.
”Kent”, Kosta. Glasservis 37 delar. Formgivare: Elis Bergh. Från 1900-talets andra hälft. Slutpris: 5 500 kronor. FOTO: Bukowskis

Precis som med porslinsserviser, så är det märket som spelar roll när det kommer till att värdera en glasservis. Det vet hemvärderaren Malou Haglund från Bukowskis.

– Glasserviser från 1800-talet kostar ingenting. Det kan vara enstaka glas från 1700-talet som är av värde. Men tidsaspekten finns inte riktigt på det sättet, säger hon.

Just värderingen av glasserviser vara lite knepigare än porslin. Det är inte alltid de är märkta, och kanske har den lilla etiketten som avslöjar märket fallit av med åren.

– Man behöver känna till modellerna. Det kan vara stor prisskillnad mellan dem, säger Malou Haglund.

Läs också: 5 saker du alltid ska köpa begagnat

 ”Odelberg Junior”, Kosta Boda. 10 vinglas, 1900-tal. Slutpris: 8 400 kronor.
”Odelberg Junior”, Kosta Boda. 10 vinglas, 1900-tal. Slutpris: 8 400 kronor. FOTO: Bukowskis

Kosta Odelberg dyrast

Glasservisernas ”Rolls Royce”, som Malou kallar det, är Kosta Bodas ”Odelberg”. Den är rikt dekorerad med romber och finns också i en enklare variant som kallas ”Odelberg Junior”.

– Den är från sekelskiftet och där brukar man sätta 500-700 kronor delen och lite mindre för junior. Det är i en klass för sig, säger Malou Haglund.

 ”Karlberg”, Kosta Boda. 55 delar. Formgivare: Elis Bergh. 1900-tal. Slutpris: 4 700 kronor.
”Karlberg”, Kosta Boda. 55 delar. Formgivare: Elis Bergh. 1900-tal. Slutpris: 4 700 kronor. FOTO: Bukowskis

Från Kosta Boda kommer även Elis Berghs serviser ”Karlberg” och ”Kent”, som har en rutslipad dekor. Från Orrefors är ”Nobel” av Gunnar Cyrén populär, en servis som många har hemma.

 ”Nobel”, Orrefors. 4 stycken snapsglas. Formgivare: Gunnar Cyrén. Sent 1900-tal. Slutpris: 4 000 kronor.
”Nobel”, Orrefors. 4 stycken snapsglas. Formgivare: Gunnar Cyrén. Sent 1900-tal. Slutpris: 4 000 kronor. FOTO: Bukowskis

Från 1970-talet finns formgivaren Eva Englunds servis ”Maja”, som har rosaaktiga blommor på glasen. Den går för 100 kronor delen.

Läs också: Så gör du egen fönsterputs

Större glas eftertraktade

 ”Maja”, Orrefors. 28 glasservisdelar. Formgivare: Eva Englund. Från 1900-talets andra hälft. Slutpris: 5 000 kronor.
”Maja”, Orrefors. 28 glasservisdelar. Formgivare: Eva Englund. Från 1900-talets andra hälft. Slutpris: 5 000 kronor. FOTO: Bukowskis

När det gäller glas är det de större glasen, vinglas och ölglas, som är eftertraktade.

– Tyvärr är det ofta de som har gått i kras. De mindre glasen, som likörglas eller sherryglas har spelat ut sin roll.

Nivån av slitage på glasen är en viktig faktor i värderingen.

– Är det nagg så går det bort med en gång. Speciellt om det är kantnagg upptill. Är det lite på foten behöver det inte vara lika farligt.

 ”Karolina”, Orrefors. Glasservis 43 delar. Formgivare: Gunnar Cyrén. Från 1900-talets andra hälft. Slutpris: 5 300 kronor.
”Karolina”, Orrefors. Glasservis 43 delar. Formgivare: Gunnar Cyrén. Från 1900-talets andra hälft. Slutpris: 5 300 kronor. FOTO: Bukowskis

Kristallvaser inte dyra

När det gäller vaser som tillhör hushållet är inte ens Orrefors praktfulla kristallvaser av större värde.

 Den enda vi brukar kunna sälja är Sofie Ro av Gunnar Syrén. Den har rutslipad dekor, och är klassiskt svensk. Den kan gå för 1 000-1 500 kronor. Alla andra landar på 100 kr, säger Malou Haglund.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen