Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 20 september 2018

Så ska värmeljushållaren återvinnas

Värmeljus är mysiga – men tyvärr en riktig miljöbov. Särskilt om du inte återvinner koppen – eller hållaren – på rätt sätt. Och var ska de egentligen slängas? Så här ska du göra!

 Återvinn värmeljushållaren på rätt sätt och gör miljön en tjänst!
Återvinn värmeljushållaren på rätt sätt och gör miljön en tjänst! FOTO: Istock

De allra flesta värmeljus kommer med en hållare eller kopp i aluminium. Den kanske du redan visste att du kan återvinna i behållaren för metall. Men hur ska man göra med vekhållaren?

Läs också: Förvara gamla batterier rätt – och undvik eldsvåda

Vekhållaren i värmeljus

Vekhållaren i ett värmeljus är gjord av järn. Om vekhållaren inte lossas innan den lämnas till återvinningscentralen fastnar hela koppen i magneten, där järn sorteras bort. Aluminiumet brinner då upp i smältverket för järn istället för att kunna återvinnas till nytt material, skriver Sopor.nu.

Återvinn värmeljuset så här:

  • Pilla loss vekhållaren ur värmeljushållaren. Lossar den inte kan du ta en vass kniv och köra in under vekhållaren som är en egen liten rund platta i botten på koppen.
  • Både vekhållare och kopp lämnas till återvinningen – men var för sig.

Här ska värmeljus återvinnas

I en tolkning av EU:s direktiv för producentansvar räknas inte längre värmeljus som förpackning. Sen 2015 ska värmeljus alltså inte längre slängas bland metallförpackningar, eftersom tillverkarna inte längre betalar någon avgift för att ljusen ska återvinnas. Släng alltså inte värmeljushållaren i återvinningsstationens metallkärl!

I stället ska du lämna in värmeljushållaren på en återvinningscentral. Du ska fortfarande separera kopp och vekhållare.

I de flesta fall tar bemannade och inhägnade återvinningscentraler emot ljusen, men olika regler gäller i landets kommuner. Vänd dig alltså till din kommun för att höra exakt vad som gäller just där du bor!

Läs också: Ta hand om gjutjärnspannan – bästa skötselknepen

Källa: Svt.se, Sopor.nu

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen