Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 14 november 2018

Så sköter du om din luftvärmepump

Ta hand om din luftvärmepump för att få bästa effekt. Jan-Erik Nowacki, teknisk expert på Svenska Kyl & Värmepumpföreningen, lär dig knepen.

 Rensa luftfiltren i värmepumpen för bättre effektivitet.
Rensa luftfiltren i värmepumpen för bättre effektivitet. FOTO: IVT

En värmepump behöver lite underhåll för att hålla länge och ge en bra effekt. Filtret i innerdelen ska rengöras med jämna mellanrum. Luftvärmepumpen renar inomhusluften från damm, partiklar och allergener, vilket hamnar i pumpens filter.

Smutsiga eller igensatta filter sänker värmeförmågan och kan orsaka att värmepumpen helt slutar att ge värme. I värsta fall kan damm i värmepumpen leda till att det börjar brinna. De flesta manualer rekommenderar minst varannan vecka för att luftvärmepumpen ska fungera optimalt.

Rengör torrt och vått

Det finns två sätt att rengöra filter: Om dammet är torrt, dammsug filtren. Om det är klibbigt, tvätta filtret med vatten och milt rengöringsmedel, förutsatt att ditt filter tål vatten – alla gör nämligen inte det.

Om filtret är väldigt fett så kan man köpa en speciell rengöringsspray som är avsedd för lamellerna i luftvärmepumpar. Byt filter ungefär var tredje år.

Utomhusdelen måste hållas fri från snö. Ovanpå gör det inte så mycket, även om man gärna kan borsta bort den ändå.

– Men det får givetvis inte ligga snö runt om pumpen, så att luftintagen täpps till. Då sjunker värmeförmågan eller så upphör pumpen helt att ge värme, säger Jan-Erik Nowacki.

Finns snö under värmepumpen kan det orsaka isbildning när avfrostningsvattnet rinner ned i snön. Borsta därför bort snön under värmepumpen.

Gör så här om luftvärmepumpen isat igen

1. Börja med att stänga av maskinen och gör den strömlös. Ta sedan av locket på utedelen.

2. Hämta en vattenkanna med hett vatten. Häll det varma vattnet över de tunna lamellerna på utomhusdelen, men undvik elektriska komponenter, kompressor, kretskort och fläktmotorn.

3. Om mycket is har fastnat i skyddsgallret på baksidan av utedelen så ta bort detta.

4. När utedelen är frostfri, så kan du skruva tillbaka locket och ansluta maskinen till ström. Starta sedan maskinen som vanligt.

Onormal isbildning kan ske bland annat då utetemperaturen sänks snabbt eller att det är hög luftfuktighet. Det kan drabba alla värmepumpar oberoende av fabrikat, men behöver inte betyda att det är fel på pumpen. Men om det upprepar sig, bör du kontakta din leverantör.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen